Foto: Printscreen Facebook/zeit.de

Mlad i zahtevan

SEBASTIJAN KURC NA ČELU NARODNJAKA: A sad na preveremne izbore!

BEČ - Sebastijan Kurc izabran je za novog šefa Narodne partije Austrije.

Austrija
> 19:54h

"Po mom mišljenju, prvi korak je zajednički predlog za održavanje prevremenih izbora", rekao je Kurc juče na konferenciji za novinare održanoj u Beču, nakon što je jednoglasno izabran za novog šefa Narodne partije Austrije, preneo je AFP.

Kurc je prethodno postavio niz uslova stranci, među kojima je i zahtev da na iduće parlamentarne izbore izađe sa "samostalnom listom" koju bi podržali narodnjaci. U programu sa sedam zahteva, koji je predao predsedništvu ÖVP, Kurc je zahtevao dalekosežne sadržajne i personalne slobode kao budući šef stranke.

On je planirao samostalnu listu za izbore na kojoj bi se našle osobe koje nisu članovi ÖVP, a bila bi podržana i od drugih organizacija. Za sastavljanje liste kandidata Kurc je tražio potpunu slobodu, konkretno je želeo da ima odrešene ruke za postavljanje kandidata na saveznu listu, što je do sada bilo u nadležnosti odluke predsedništva partije.

Što se pokrajinskih lista tiče, on je zahtevao da dobije pravo veta, a tražio je i da sistem glasova odluči o uspehu kandidata sa pokrajinskih i regionalnih lista, čime bi se pojačala, kako je rekao, veza između političkih predstavnika i građana.

Iako će se kandidovati sa sopstvenom, samostalnom listom, Kurc je od ÖVP zahtevao i da, kao lider stranke, dobije pravo da sam odlučuje o generalnom sekretaru i timu u vladi, o čemu je do sada odlučivalo predsedništvo. Takođe i za pregovore o budućim mogućim koalicijama Kurc je zahtevao odrešene ruke. Kurc je isto tako insistirao da predsedništvo ÖVP donese odluku da se odgovarajuće promene unesu u statut partije.