Foto: Profimedia

Provereno uspeva

OVAKO SE ZATAŠKAVAJU AFERE: Kondoliza Rajs otkrila tajni recept

Iako sebe smatraju lučonošom slobode medija, Sjedinjene Države odavno imaju razrađenu šemu kanalisanja poželjnih i zataškavanja nepoželjnih informacija. Kako ona izgleda, otkrila je jednom prilikom Kondoliza Rajs, bivša američka državna sekretarka

Planeta
> 13:36h

Rajsova je, sticajem okolnosti, početkom devedesetih godina prošlog veka, kada je još bila samo profesor na univerzitetu Stenford, delila kabinet sa jednim Rusom, ispričao je u emisiji „Sputnjik intervju“ ruski istoričar Andrej Fursov, ne otkrivajući ime svog kolege.

Buduća desna ruka Džordža Buša Mlađeg upitala je ruskog „cimera“ zašto u Sovjetskom Savezu i Rusiji, ako ne žele da nešto bude objavljeno odmah idu na to da takav materijal zabrane.

Foto: Profimedia

„Mi radimo drukčije“, objasnila je Rajsova i navela primer kako postupaju američki zvaničnici kada saznaju da neki novinar namerava da objavi nešto nezgodno o nekoj važnoj ličnosti.

„Prvo ga zamolimo da to ne uradi i pokušavamo da ga potplatimo, ali ako je on principijelan, radimo na drugačiji način. Pronalazimo drugog novinara, dajemo mu senzacionalni materijal protiv čoveka o kome piše onaj prethodni novinar. On piše članak, ali to treba brzo da uradi, a kad ga objavi diže se prašina u žutoj štampi“, opisuje Rajsova američki recept.

Međutim, napominje ona, mi tom novinaru dajemo 10 odsto istine i 90 odsto laži, pa ga zatim razbijemo u paramparčad.

„A kad izađe knjiga onog prvog čoveka, svi kažu: ’Ma to je besmislica, već je objavljena slična knjiga, to je žuta štampa‘“, objasnila je Rajsova svom ruskom kolegi.

(Sputnik)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Novi virus pokorio svet: 5 super saveta kako da se zaštitite od napada!