Foto: Promo

KINESKO ČUDO: Kamera 10, procesor 10, baterija 10, cena 10 - ovaj telefon je ČISTA DESETKA!

Huawei ima ozbiljne ambicije da postane svetski lider na tržištu smartfona. Kako navode iz te firme, inovacije i partnerska saradnja ključni su koraci ka zacrtanom cilju.

Tech
> 15:28h

Saradnja sa Leicom, Pantone Color Institutom ili čuvenim brendom Ricostru, je pokazatelj da menadžment itekako prepoznaje zahteve tržišta i važnost pozicioniranja Huawei-a kao premium brenda. Najsvežiji primer takve saradnje nosi oznaku Huawei P10 i Huawei P10 plus i predstavljen je na ovogodišnjem sajmu potrošačke elektronike u Barseloni gde su mu tokom prva dva dana vodeći svetski mediji koji izveštavaju o tehnologiji dodelili čak 16 nagrada! Skoro bez izuzetka, mediji su isticali neverovatnu Leica kameru sa dvostrukim sočivima, kao i impresivne dodatke za slikanje portreta. Dvostruka Leica kamera sa čijim neverovatnim mogućnostima smo se upoznali pri susretu sa prošlogodisnjim flagship modelom ove kompanije (HUAWEI MATE 9), sada je unapređena novim senzorima i potpomognuta novim softverom.

Precizna 3D detekcija lica koja registruje čak 190 tačaka i omogućava gotovo trenutno očitavanje crta lica, zatim dinamičko osvetljenje i takozvani "bokeh" efekat koji je ustvari portret mod gde su oštrije i jače boje u prednjem planu sa blago zamućenom pozadinom. Tu je i hibridni zum i unapređena tehnologija kojom se spajaju fotografije nastale istovremenim radom senzora od 20MP koji slika crno belo i senzora u boji od 12MP.Rezultat su fotografije koje izgledaju kao da su uslikane u profesionalnom studiju, sa opremom od nekoliko hiljada evra.

Pri prvom susretu sa kamerom ovog telefona primetićete da fotografije imaju obiluju detaljima a softver velikim brojem fltera i "izlaznih modova" (možete izabrati da boje na vašim fotkama deluju "zvučnije" ili da budu realistične). Sve u svemu prostora za igranje ima na pretek. Glavni adut P10 i P10 plus telefona je upravo dupla kamera, ali ono što ovaj telefon dodatno izdvaja od konkurencije je softver kojim su Huawei i Leica i prednjoj kameri omogućili da radi potpuno istu stvar, pa selfiji uslikani ovim telefonom stvarno "štrče" u najpozitivnijem smislu te reči.

Treba napomenuti da je možda i najbolja stvar kod ovog bokeh efekta (iliti portret moda) to što naknadno možete menjati fokus na fotografiji. Kada su crno-bele fotografije u pitanju tu je svaka priča suvišna i slika stvarno govori hiljadu reči.

Što se tiče videa moguće je snimanje u 4k i full HD rezoluciji do 60 Fps a i tu su dostupni razni filteri. Sve u svemu, neverovatna količina detalja i kvalitet fotografija čak i u uslovima slabog osvetljenja kameru ovog telefona stavljaju na sam vrh trenutne ponude. Ukoliko tu dodamo i "brdo" različitih filtera i modova onda su P10 i P10 plus u ovom segmentu apsolutno dominantni a sardnja sa Leicom se ispostavlja kao pun pogodak. Jos jedan partner iz sveta akcionih kamera pridružio se Huawei prilikom kreiranja ovih telefona. U pitanju je američka firma GoPro koja je obezbedila alat pod nazivom Highlights uz pomoć kojeg možete napraviti video sastavljen od fotografija i klipova koji će prirodno i tematski biti spojeni, a biće im dodati i efekti tranzicije i muzika. Što se tiče saradnje na polju dizajna i tu je spisak poduži Panton Color Institut, jedno od najpoznatijih imena u svetu boja, odgovoran je sto P10 i P10 plus uz Dazzling Gold, Rose Gold, Mystic Silver, Graphite Black i Prestige Gold dolaze i u Dazzling Blue kao i u boji godine 2017. - Greenery. Svoj doprinos dao je i Londonski Univerzitet Central Saint Martins koji je u proces kreiranja dodataka za Huawei P10 uključio više od 60 svojih studenata. Sličnu stvar odradila je i Rico Manchit Au, umetnica koja stoji iza čuvenog brenda Ricostru i koja je svoju futurističku estetiku spojila sa inženjerskom izvrsnošću HUAWEI-a. Treba spomenuti i saradnju sa prestižnim časopisom Vogue u okviru koje će čuveni svetski modni fotograf Jumbo Tsui rekreirati osam naslovnih strana ovog časopisa koristeći kameru Huawei P10 telefon. Još nekoliko renomiranih svetskih fotografa uzelo je u ruke P10 kako bi istražili sve mogućnosti njegove impresivne kamere, a fotografije nastale ovim putem izložene su u čuvenoj Saatchi galeriji. Dakle, odličan kvalitet izrade i trajanje baterije, KIrin 960 i tehnologija veštačke inteligencije koje ga čine neverovatno brzim i praktično nemogućim za opteretiti i fenomenalna kamera su stvari koje preporučuju ovaj telefon. Ali, šta onda ne valja? Par sitnica...

Ako na sve ovo dodamo činjenicu da kupci HUAWEI uređaja po znatno nižoj ceni u odnosu na konkurenciju dobijaju proizvode koji svojim inovativnim rešenjima pomeraju granice i postavljaju standarde skoro da je izvesno da je samo pitanje vremena kada će kineski proizvođač preuzeti lidersku poziciju.