Foto: Reuters

Stisla kriza

Grci prete: Višak dece neka nam država hrani

Roditelji koji imaju više od dvoje dece zapretili su da će podmladak koji zbog krize ne mogu da izdržavaju dati državi da ih ona hrani i školuje

Planeta
> 10:54h

ATINA/BEOGRAD - Roditelji u Grčkoj koji imaju više od dvoje dece zapretili su da će "višak dece" koju, zbog krize, ne mogu da izdržavaju, dati državi da ih ona hrani i školuje, javio je atinski Radio Skai.

Prema grčkim propisima, prezaduženi poreski obveznici višak imovine koji ne mogu da izdržavaju - predaju poreskoj službi. To se često čini sa automobilima, čije je registarske tablice dovoljno doneti poreznicima, te se time umanjuju poreska osnovica i porez vlasnika.

Roditelji u Korintu, na jugu Grčke, koji zbog smanjenja plata i rastuće skupoće sve teže prehranjuju porodice, otišli su u Poresku službu i rekli da će svoj "višak imovine" - decu, ostaviti na šalteru gde se ostavljaju registarske tablice automobila.

Predsednica korintskog Udruženje roditelja s troje i više dece Katerina Merkuri kaže da oni zahtevaju smanjenje poreske stope na porodičnu imovinu i povećanje neoporezovanog dela prihoda. U suprotnom, kažu oni, više neće moći ni da hrane decu.

Oni su zahteve izneli i šefu poreske službe, sticajem okolnosti ocu troje dece, i sada se nadaju njegovoj pomoći.