Foto: Reuters 20 11 2016

Zastrašujuća odluka

APSURDNO: Američki guverner odbio da zabrani brakove s decom jer se to protivi verskim običajima

Republikanski guverner odbio je da potpiše zakon koji bi zabranio sklapanje brakova sa decom u američkoj saveznoj državi Nju Džersi.

Planeta
> 04:47h

Guverner Kris Kristi, veliki sledbenik Donalda Trampa, izjavio je da bi takva zabrana bila suprotna pojedinim verskim običajima. Nije rekao o kojim tačno verskim običajima govori.

Prema Rojtersu, maloletnički brakovi su sveprisutni u SAD-u. Oko 170.000 dece stupilo je u brak između 2000. i 2010. godine u 38 saveznih država.

Iako je starosna granica za stupanje u brak u većini država 18, svaka od njih ima rupe u zakonu koje dopuštaju brakove s decom. Novi zakon bi zabranio sklapanje braka deci mlađoj od 18.

Kristi smatra da bi zakon trebalo da ima izuzetak, te da dopusti tinejdžerima od 16 i 17 godina stupanje u brak.

"Zabrana bez izuzetka bi prekršila kulturna pravila nekih zajednica u Nju Džersiju, koje se temelje na verskim tradicijama", izjavio je Kristi.

Protivnici zakona tvrde da bi izuzeci trebalo da uključuju mlade vojnike, jer 17-godišnjaci mogu da se prijave u vojsku bez pristanka roditelja i trudne tinejdžerke.

Političarka Nensi Munoz izjavila je da je razočarana, ali da bi zakon navodno mogao da stupi na snagu ako ga zakonodavci ponovo pošalju guverneru sa svojim preporukama.

(index.hr)