Foto: AP

Kriza vlasti

PLENKOVIĆ O NOVIM MINISTRIMA: Potpuno sam miran, o tome ćemo posle drugog kruga izbora

Premijer Hrvatske i predsednik HDZ Andrej Plenković najavio je danas da će razgovore o izboru novih ministara, umesto četiri Mostovih, započeti posle prvog kruga lokalnih izbora, koji se održavaju 21. maja, a Saboru će ih predložiti posle drugog kruga, 4. juna.

Hrvatska
> 21:14h

Na posalnicima će biti odluka da li su za političku stabilost ili nove vanredne parlamentarne izbore, rekao je hrvatski premijer.

O novim ministrima će, kaže, razgovarati sa strankama koje vidi kao buduće partnere u rekonstruisanoj parlamentarnoj većini.

"Ja sam potpuno miran. Meni je kao lideru stranke koja će dobiti lokalne izbore, koja je dobila parlamentarne izbore, koja ima najveći rejting i koja će ponovno biti relativni pobednik parlamentarnih izbora, to je sigurno, meni je iz mog mikrougla sasvim svejedno. Mogu biti oportunista i reći nešto slično što je rekao Davor (Štir) - 'ajmo mi brzo u drugom krugu lokalnih izbora na nove parlamentarne izbore i dobiti par mandata više. To može biti oportunistička logika, a moja je logika puno veća. Ja sam tu predsednik vlade odgovoran za funkcioniranje države...", kazao je Plenković.

Ministar spoljnih poslova Davor Štir izjavio je juče u Briselu da se on zalaže za održavanje novih parlamentarnih izbora, a Plenković, upitan da komentariše tu izjavu svog najbližeg saradnika, kaže da je HDZ demokratska stranka koja gaji dijalog i raspravu o različitim temama.

"A što se tiče toga da je (Štir) gradio saradnju - tačno, ali ne više od mene. Moj je odabir i sugestija svim na Predsedništvu stranke bio da se ide s Mostom. A o tome je li nekome ovoliko ili onoliko žao, to je u politici možda lični stav, ali ona je posao u kojem se očekuje da radite za javno dobro da budete odgovorni, da donosite odluke, a odgovornost za odlazak iz vlade je pje svega na Mostu i tu nema nikakvih dilema. To javnosti mora biti sasvim jasno", rekao je.

Plenković ne veruje u mogućnost formiranja "velike koalicije" najuticajnije opozicione SDP i njegove HDZ. Ne deluje mu, kazao je, da je SDP na to spreman.

"Oni su parlamentarna stranka, odgovorni su, imaju svoje ciljeve, svoje razloge. Što se mene tiče, mogu da razgovaram i s njima. Ima i drugih, naravno da se uvek gleda ko je programski i ideološki bliskiji. Prema tome razgovore ćemo voditi. Mogu ih voditi i s kolegom Bernardićem, ali mislim da su njihovi stavovi poprilično formirani i čvrsti. Ne deluju mi baš da su spremni na neku saradnju", rekao je Plenković.