Foto: Saša Urošev

Tuga ne jenjava

NE BLEDE SEĆANJA NA MASAKR U MARTONOŠU: Dve godine od krvavog pira Radeta Šefera

MARTONOŠ - Ni nakon dve godine od nezabeleženog zločina na severu Bačke, ne jenjava bol najmilijih, niti blede njihova sećanja na žrtve masovnog ubice Radeta Šefera (55) iz Sente.

Crna Hronika
> 00:36h

Krvavi pir, jutro nakon sinovljeve svadbe, tog zlokobnog 17. maja 2015. godine, Šefer je započeo u Oromu.

Tamo je ubio tasta Jenea Traćika (74) i taštu Gizelu (68), a onda se odvezao u Martonoš.

Banuo je u kuću porodice Bajtai i osuo paljbu po ukućanima, i od svadbe još bunovnim gostima.

Foto: S.U.

Hladnokrvo je ubio snaju Nataliju (25), njene roditelje Šandora (52) i Karolinu (43) ali i svoju bivšu suprugu Rožu (47).

Masakr kakav se u ovom kraju ne pamti još od brutanog smaknuća porodice Salma, u susednom Horgošu, sigurno bi bio još crnji da nemilosrdnom ubici nije presudio francuski državljanin Emanuel Donjon.

On je uspeo da ga usmrti udarcima stolicom i preplašenim gostima spasi živote, nakon što je ranjena njegova supruga Natalija Danjon.

Rade Šefer, Foto: Fejsbuk Printskrin

Sigurne smrti spasao se i Šeferov sin Vlastimir. U nesrećnog mladića otac je uperio pušku, ali je oružje škljocnulo u prazno, jer je u tom trenutku ubica ostao bez metaka.

Rođaci pobijenih članova porodice Bajtai ne miri se sa činjenicom da je masakr mogao da bude sprečen da je Šeferu blagovremeno oduzeto oružje, ali i da nije pušten nakon hapšenja, koje je usledilo nakon svadbenog veselja:

"To što nije mogao da podnese da ga je supruga ostavila, otišla da radi u Francusku, a potom se preselila kod roditelja u Orom, nije bio razlog da ubije Rožu, i u smrt povede još petoro nevinih ljudi", kažu oni.

Foto: S.U.

U kući, u kojoj se dogodio nezabeležen masakr, već neko vreme živi Žolt Bajtai.

Nesrećeni mladić ostao je bez roditelja i sestre:

"Članovi najuže porodice sutra će posetiti njihove večne kuće i prisustvovati misi u rimokatoličkoj crkvi u Martonošu, u znak sećanja na najmilije koje su izgubili u trenu", potvrdio je Kuriru Gergelj Horvat, predsednik Saveta MZ Martonoš.

(S.U., Foto: S.U., Fejsbuk printskrin)

KRVAVA SVADBA U KANJIŽI: Nezadovoljan izborom snajke uzeo pušku i napravio NEZAPAMĆEN MASAKR!

Kolima pratio Rožu i njihovog sina

Rade Šefer se nakon svadbenog veselja zaputio za kolima u kojima su bili Roža i njihov sin Aleksandar. Na putu ka Oromu, Rade ih je pretekao, preprečio put, a onda je došlo do svađe između njega i Rože. U umajčinu odbranu stao je Aleksandar. Policija je privela Radeta, ali je ubrzo pušten nakon čega je, naoružan do zuba, ubio šest osoba.