Foto: Promo

Posetili smo najlepšu školu u Beogradu! Evo šta smo videli (FOTO)

Ekskluzivna lokacija, prostor koji je uređen po ugledu na Google prostorije, Intelligent Classroom učionice, biblioteka i fitnes sala, interaktivne table, VR, tablet i laptop uređaji… Ovako izgleda najlepša i najmodernija škola u Beogradu – Savremena gimnazija.

Edukacija
> 15:02h

Kako bi svojim učenicima pružila inspirativno okruženje za još veće uspehe, najmodernija Kembridž gimnazija u Srbiji otvorila je još jednu lokaciju, u samom centru grada, na 3. spratu Beograđanke.

Novi prostor Savremene gimnazije izgleda potpuno drugačije u odnosu na bilo koju drugu edukativnu ustanovu kod nas, pa smo i sami morali da se uverimo u to kako izgleda Future Ready škola u kojoj se edukuju savremeni gimnazijalci.

Enterijer koji inspiriše i motiviše učenike Nije bilo teško uočiti ulaz u Savremenu gimnaziju, jer se nalazi kod Instituta za moderno obrazovanje, u ulici Kralja Milana, blizu stanice trolejbusa 19, 21, 22 i 29 i autobusa 31.

Prvi susret smo imali sa ljubaznim osobljem koje nas je sprovelo do prostorija škole za kakvu smo mislili da kod nas postoji samo u mašti.

Iako nam je direktorka Savremene Svetlana Belić Malinić ponudila da sednemo u salu za sastanke, odlučili smo da razgovor sa njom ipak vodimo u prostoru za odmor i druženje, koji nam je oduzeo dah na prvi pogled.

Neobična kula sa udobnim tabureima – tu smo se smestili. A oko nas stoni fudbal, bilijar, klavir, moderan nameštaj... Potpuno neočekivano za jednu našu školu, složićete se.

Nakon kratkog predaha i posluženja, zaputili smo se u učionice, prostorije u kojima učenici zasigurno provode najviše vremena, koje su ni nalik onome što smo očekivali.

Potpuno drugačiji časovi u Intelligent Classroom učionicama Jedan od ključnih termina u konceptu modernog obrazovanja koji neguje Savremena gimnazija je Intelligent Classroom, termin koji vam možda i ne znači previše. Ni nama nije bio baš najjasniji, dok nismo saznali da se iza njega zapravo kriju učionice koje su tehnološki potpuno opremljene najnovijim uređajima, kako bi učenici što lakše i zanimljivije usvajali gradivo koje im profesori predaju.

Stare, zelene table su u ovoj školi u Beograđanki zamenjene interaktivnim tablama, a sveske praktičnim iPad i laptop uređajima. Učenici ovde odgovore mogu da dobiju ne samo od profesora već i od Amazon Echo spravice, a lekcije koje budu prelazili moći će da ožive uz VR uređaje.

Svaki učenik Savremene gimnazije preko tableta ili kompjutera ima pristup online platformi za pomoć u učenju, koja je posebno osmišljena kako bi mu se olakšalo praćenje napretka u školi i sprovođenje školskih obaveza. Preko nje učenici šalju svoje domaće zadatke, proveravaju materijale sa časova, ocene, spisak pozajmljenih knjiga u biblioteci i još mnogo toga. I to sve na jedan klik miša. Amfiteatri u Savremenoj gimnaziji su opremljeni novim Node stolicama, koje mogu lako i brzo da se prenesu sa jednog kraja prostorije na drugi, što je veoma važno kako za individualni, tako i za grupni i timski rad, pažnju i komfor učenika. Ali, našem oduševljenju ovde nije bio kraj.

Savremena se pobrinula za najsitnije detalje Dalje smo se zaputili u fitnes salu; međutim, pažnju nam je privukao Science Hub, savremena laboratorija opremljena mnogobrojnim rekvizitima za izvođenje eksperimenata na časovima hemije. Naišli smo i na školski restoran s panoramom San Franciska, koji više liči na neki elitni restoran. Tu se nismo dugo zadržali (iako je možda trebalo), nego smo nastavili dalje ka prostoriji iz koje se prostire prelep pogled na Beograd.

U fitnes sali su nas sačekale najnovije sprave za fizičko – sobni bicikli, stoni tenis, koševi, mini teren za golf, strunjače, sprave za dizanje tegova i za CrossFit… – Učenici će, sigurni smo, sve više vremena provoditi na ovom mestu, sa kog je pogled na glavni grad i Andrićev venac skoro pa nestvaran – rekla nam je direktorka Savremene. Oni će i dalje nastaviti da praktikuju odlaske na klizalište, bazen, mačevanje, kuglanje, kao i da uživaju u posebno osmišljenim aktivnostima, ali ono što je posebno značajno jeste to što će učenici sa SPORT programa imati priliku da školsku fitnes salu koriste i za privatne treninge. U jedno smo sigurni: savremeni gimnazijalci će definitivno imati najlepši pogled u gradu tokom časova fizičkog.

Savremena gimnazija – najbolji primer škole budućnosti

Posetu Savremenoj gimnaziji završili smo puni pozitivnih utisaka. Osluškujući potrebe učenika, Savremena je napravila bitan iskorak ka osavremenjivanju školskog programa na našim prostorima i svoj kurikulum, metode, tehnike rada i prostor za učenje razvila prema načelima modernog obrazovanja. Što je najvažnije, uz ovakve škole, deca će imati osiguranu budućnost, steći će neophodna znanja i veštine. Tokom školovanja će biti zadovoljna i srećna, učeći bez stresa, straha i pritiska. Sve ove dobre strane jednog novog pristupa obrazovanju Savremenu gimnaziju izdvajaju kao najbolji primer škole budućnosti. U to možete da se uverite i sami. Vrata Savremene gimnazije su otvorena za sve, a svoju posetu možete zakazati putem mejla office@savremena-gimnazija.edu.rs ili preko telefona 011/7856123. Ne propustite priliku da pogledate kako izgleda najlepša škola u Beogradu. Sigurni smo da ćete biti oduševljeni kao i mi.