Foto: Profimedia

LAKO JE

5 JEDNOSTAVNIH SAVETA: Najsrećniji čovek na svetu otkriva koja je tajna sreće!

Koja je tajna sreće? Na ovo večno pitanje odgovor zna Matju Ričard, koji je imao 26 godina kada je otišao na Himalaje, postao budistički sveštenik i 50 godina proveo učeći - kako biti srećan.

Zanimljivosti
> 14:08h

Čak je i nauka, preciznije istraživanje Univerziteta u Wisconsinu, dokazala da je on najsrećniji čovek na svetu.

Njegova moć kontrole uma je zapanjujuća, a njegov mozak proizvodi nivo gama zraka (povezanih sa svešću, pažnjom, učenjem i pamćenjem) koji nikada do sada nije zabeležen.

"Sreća je veština koju treba učiti", kaže Ricard, koji je dao pet jednostavnih saveta za - sreću:

Ne brinite

Ne brinite se ni zbog čega. Ako naiđete na poteškoće i probleme, a za njih postoji rešenje - posegnite za njim. Ukoliko rešenje ne postoji - nema smisla brinuti se, jer problem u tom slučaju postaje još veći. Opustite se i razmislite koje biste druge korisne stvari mogli da radite. Nađite neki drugi put.

Trenirajte srećan život

Postoje mnogi ljudski kvaliteti koji su izuzetno bitni za srećan, ispunjen život i funkcionisanje na optimalan način – brižnost, ljubav, dobrota, unutrašnja slobodu i mir. Te karakteristike ne možete poboljšati bez vežbanja, a za vežbanje treba vremena.

Pronađite svoju strast

Kada sam imao 20 godina, zbunjeno sam tražio veštinu kojom bih mogao da se bavim i koja bi mom životu dala smisao. U jednom trenutku morate se zapitati: "Šta je to što je zaista, zaista važno?". Sigurno postoji područje koje će vas ispuniti i inspirisati. Tražite to i učinite ono što je potrbno da biste željeno postigli.

Želite sreću svakome

Budite altruist i poželite da svaki čovek na svetu pronađe sreću. Zašto biste ikoga isključili? Naravno, to ne znači da želite uspeh nekome ko radi loše stvari, laže i maltretira druge, jer to nikome ne donosi sreću. Altruizam znači želeti samo dobro u ljudima.

Pomažite drugima

Kuda god idem - idem s ciljem da bih nekome pomogao. Zašto bih, inače, bilo gde išao i putovao? Savršeno mi je dobro tamo gde živim, na Himalajima. Kad god siđem s Himalaja, želim da nekome pomognem, inače bi svaki odlazak od kuće bio gubitak vremena.

foto shutterstock

(zadovoljna.hr)