Foto: Youtube Printscreen

Uhapšen u Beogradu

RUMUNSKI TAJKUN GICE PRED SPRSKIM SUDOM: Ne želim da me Srbija izruči Rumuniji, ovo je politički pro

BEOGRAD - Državljanin Rumunije Sebastijan Gice koga je srpska policija uhapsila na osnovu međunarodne poternice, izjavio je danas u Višem sudu u Beogradu da se protivi zahtevu za izručenje Rumunije i da je reč o političkom progonu.

Crna Hronika
> 14:32h

Gica je sredinom aprila uhapšen u Beogradu zbog sumnje da je izvršio krivična dela ucena, davanje mita, trgovina uticajem, pranje novca i odavanje poverljivih informacija.

Vlasti Rumunije vodile su istragu protiv njega u više slučajeva korupcije, a on je 19. decembra 2016. napustio zemlju posle čega je raspisana medjunarodna poternica.

U saopštenju Višeg suda navodi se da je sudija za prethodni postupak saslušao Gicu o svim okolnostima bitnim za utvrdjivanje postojanja pretpostavki za izručenje, a naročito o ličnim prilikama, državljanstvu, odnosu prema Rumuniji i zahtevu za izručenje.Saslušanju su prisustvovali javni tužilac i branilac okrivljenog.

Branilac rumunskog državljanina predložio je da se pritvor zameni zabranom napuštanja stana, navodi se u saopštenju i dodaje da će o tom predlogu sudija naknadno doneti odluku.

Sud je dodao da će u daljem toku postupka sudija za prethodni postupak prikupiti potrebne informacije i preduzeti odgovarajuće radnje radi utvrdjivanja da li postoje pretpostavke za izručenje, posle čega će spise dostaviti vanpretresnom veću koje donosi rešenje o odbijanju izručenja ili o ispunjenosti pretpostavki za izručenje.

Sebastijan Gica je po navodima rumunskih medija pod istragom zbog "korupcijskog slučaja povezanog sa posetom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Rumuniji 2012. godine".