Foto: Reuters

Posle odluke

(VIDEO) ASANŽ SE POBEDONOSNO OBRATIO NOVINARIMA: Moj put tek počinje a pravi rat je ispred mene

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž nazvao je važnom pobedom odluku švedskog tužilaštva da obustavi istragu o njegovom slučaju, ali je naveo da „put još nije gotov“.

Planeta
> 06:10h

„Ovo danas je važna pobeda za mene… Ipak, put tek počinje, pravi rat je ispred mene“, rekao je Asanž obraćajući se novinarima s balkona Ambasade Ekvadora u Londonu. Prema Asanžovim rečima, držanje pod stražom i izručivanje bez optužnice postali su karakteristični za Evropsku uniju.

„Civilizovane zemlje ne smeju tako da se ponašaju“, rekao je Asanž. On je istakao da je spreman za dijalog s Ministarstvom pravde SAD i britanskim vlastima.

„Pretnje na moj račun, na račun mojih saradnika i Vikiliksa kao izdavača neće biti tolerisane… Ipak, rado ću razgovarati s Ministarstvom pravde SAD“, rekao je Asanž, negodujući istovremeno zbog obećanja britanske policije da će ga uhapsiti ukoliko napusti zgradu ambasade. Asanžovi pravnici naveli su, međutim, da će pokušati da razjasne s britanskim vlastima kakav je status njegovog slučaja.

Najavljujući da će Vikiliks nastaviti svoju delatnost, odnosno da objavljuje dokumente, Asanž je važnom pobedom nazvao i nedavno oslobađanje jednog od Vikiliksovih izvora informacija Čelzi Mening. Nju je pomilovao bivši američki predsednik Barak Obama, a ovih dana je puštena na slobodu.

Ranije je Asanž obećao da će napustiti Ambasadu Ekvadora nakon oslobađanja Meningove, ali u svom obraćanju medijima danas nije govorio o ovom obećanju.

U petak je objavljeno da je Glavno tužilaštvo Švedske obustavilo istragu o slučaju Asanža koji je osumnjičen za silovanje 2010. godine. Londonska policija objavila je saopštenje u kojem je, međutim, upozorila da u slučaju da će Asanž, ako napusti zgradu Ambasade Ekvadora, biti ponovo uhapšen. Policija je to obrazložila time što i dalje važi naređenje koje je izdao Vestminsterski magistratski sud nakon što je Asanž 29. juna 2012. godine odbio da se pojavi pred sudijom. (Sputnjik Srbija)