Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

SKUPLJI POREZ NA IMOVINU: Beograđanima na adrese stigli uvećani računi!

Stanovnici Novog Beograda kojima je proteklih dana stiglo da plate porez na imovinu za 2017. godinu bili su iznenađeni računima jer su oni bili uvećani za oko 2 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ipak, ova okolnost ne bi trebala da ih iznenađuje jer su beogradski čelnici ovo najavili.

Beograd
> 14:10h

Zavisno od kvadrature nekretnine i lokacije, cena koju poreski dužnici treba da namire do maja 2018. godine razlikuje se za nekoliko stotina dinara.

– Prošle nedelje sam dobio da platim porez na stan od 57 kvadrata. Sad treba da uplatim 7.900 dinara, dok sam prošle godine plaćao 7.700 dinara. Videću da to kao i prethodnih godina platim na rate jer iznos nije mali, a pogotovo sad – kaže Novobeograđanin S. Vistać (65).

Skupština grada Beograda je još na sednici 30. novembra 2016. godine donela Odluku o dopuni Odluke o visini stope poreza na imovinu kojom je propisano da porez na imovinu za 2017. godinu može biti uvećan za 2 odsto u odnosu na obavezu iz 2016. godine.

Odluka kod utvrđivanja godišnjeg poreza na imovinu fizičkih lica za 2017. godinu, primenjuje se na svim gradskim opštinama.

– Navedeno znači da će zaduženja po poreskim rešenjima za 2017. godinu, za sve gradske opštine, u odnosu na utvrđenu obavezu za 2016. godinu, pojedinim poreskim obveznicima biti uvećana do 2 odsto, dok će pojedini obveznici imati i smanjenje obaveze u odnosu na prošlu godinu (zbog niže prosečne cene određene vrste nepokretnosti u određenoj zoni), a sve u skladu sa konkretnom poresko-pravnom situacijom – kažu za u Sekretarijatu za javne prihode.

Onima koji ne plate na vreme, zatezna kamata biće 14 odsto godišnje, a mogli bi biti i kažnjeni sa 5.000 dinara za svaki kvartal za koji nije plaćena rata poreza.