Foto: AP

Od danas zvanično

GRUEVSKI POD ISTRAGOM: Zloupotrebio položaj da nezakonito zgrne 5 miliona evra za VMRO DPMNE

SKOPLJE - Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore pokrenulo je danas istragu zbog nezakonitog finansiranja stranke VMRO DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog od 2009. do 2015.

Severna Makedonija
> 09:00h

Tužiteljka Fatime Fetai rekla je na konferenciji za novinare da je prvoosumnjičeni, kao predsednik partije, zloupotrebio službeni položaj i omogućio finansiranje stranke suprotno zakonu, kao i da je nezakonito na račun stranke uplaćeno 4,9 miliona evra.

Fatime Fetai: Gruevski je zloupotrebio položaj da omogući nezakonito finansiranje stranke (Foto: Printscreen YouTube)

Fetaijeva je rekla da je prvoosumnjičeni s ciljem da omogući finansiranje stranke parama koje je uzeo na nezakonit način, u stranci formirao grupu koja je prala te pare, odnosno da preko opštinskih komisija budu unesene u budžet stranke. Od 2009. do kraja 2015. preko gotovinskih uplata na račun VMRO DPMNE je, prema Specijalnom tužilaštvu, uneseno 4,9 miliona evra uplatama pojedinaca koje su prikazivane kao donacije građana i članova. Fetaijeva je rekla da su nezakonito dobijene pare trošene za marketing, rad stranke, plaćanje raćuna, ali i za kupovinu nekretnina.

"Od 2009. do 2015. zaključen je 71 dogovor za kupovinu nepokretne imovine, plaćene tim nezakonito stečenim parama. Deo od imovine uopšte nije bio u funkciji ostvarivanja ciljeva partije i ne koristi se za potrebe stranke", rekla je Fetaijeva. Ona je najavila da će Specijalno tužilaštvo zatražiti zamrzavanje dela imovine, medju kojima i sedište partije u centru Skoplja. Tu zgradu je podigla građevinska firma Beton koja je na račun VMRO DPMNE, prema Specijalnom tužilaštvu, dodatno uplatila nesrazmernu sumu novca kao partnerstvo u investiciji, koju partija nije smela da uzme jer je firma angažovana na javnim radovima. U toj istrazi je osumnjičeni 14 funkcionera stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Specijalno tužilaštvo danas je pokrenulo još jednu finansijsku istragu u kojoj je prvoosumnjičeni bivši premijer. U tom slučaju istražuje izgradnju autoputa Miladinovci-Štip kojom su, prema Specijalnom tužilaštvu, tadašnji visoki funkcioneri vlade oštetili Makedoniju za 155 miliona evra. Taj autoput se finansira kineskim kreditom.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko će od utorka voditi BIA?