Foto: Printscreen N1

Odloženi izbori u Albaniji, rekonstruisana vlada u Tirani

ANALIZA: Novinar Newsweeka Milovan Jovanović potpuno predvideo rasplet političke krize u Albaniji

BEOGRAD - Novinar Newsweeka i spoljnopolitički analitičar Milovan Jovanović predvideo je epilog političke krize u Albaniji, a njegova analiza ispostavila se kao tačna.

Planeta
> 15:24h

Albanski parlament izglasao večeras je rekonstrukciju vlade kao deo kompromisa koji je postignut između političkih partija uoči izbora, zakazanih za kraj sledećeg meseca, što je nedavno najavio i Jovanović, gostujući na TV N1.

On je tad izjavio da će u Tirani biti formirana tehnička vlada.

"Ako se nastavi bojkot opozciji i ako i dalje bude odbijao da učestvuje na izborima, DSA Ljuizima Baše, doci ce do odlaganja izbora i tehničke vlade kao što je bio slučaj i u Crnoj Gori i u Makedoniji", rekao je Jovanović.

Odluka je rekonstrukciji vlade u Tiraniu je izglasana jednoglasno, nakon što je predsednik Bujan Nišani izdao dekret, kojim su imenovani predlozi opozicije za zamenika premijera i šest ministarskih mesta – unutrašnjih poslova, obrazovanja, zdravstva, finansija, pravde i društvenog blagostanja.

Glasanje o rekonstrukciji vlade održano je na posebnoj sednici.

Dogovor je pomerio izbore za nedelju dana, pa će biti održani 25. juna, i dozvoljava opoziciji da nadgleda glasanje, nakon njihovih briga da će premijer Albanije Edi Rama manipulisati izborima Tromesečni bojkot opozicije završio se prošle nedelje, dogovorom između vladajuće Socijalističke partije i opozicione Demokratske partije, prenosi AP.

POdsetimo, Jovanović je tačno predvideo da će pobediti kandidat centra Emanuel Makron, i da će se on u drugom krugu takmičiti sa kandidatkinjom Naconalnog fronta Marin le Pen.

- Evropska unija se promenila, kao i svi mi. Ona se neće raspasti, već će se promeniti. Siguran sam, i ne znam šta bi trebalo da se desi da u Francuskoj ne pobedi Emanuel Makron. Sigurno će biti drugog kruga, gde će se on nadmetati sa Marin le Pen, rekao je tada Jovanović.

PREDVIDEO MAKRONOVU POBEDU JOŠ U MARTU Novinar srpskog Njuzvika tačno analizirao izbore u Francuskoj

Takođe, Jovanović je tačno predvideo epilog američkih predsedničkih izbora i pobedu Donalda Trampa.