Foto: Zorana Jevtić

Uskoro uredba vlade

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: Zlatibor postaje prirodno dobro

OBRENOVAC - Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je najavila danas da će uskoro biti doneta uredba koja će proglasiti Zlatibor prirodnim dobrom kako bi se sačuvala ta planina od nekontrolisane gradnje.

Društvo
> 15:28h

Takođe, rekla je i da se već radi na izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca koje će posebnu pažnju posvetiti sektoru građevine.

- Država će na dva načina zaštiti Zlatibor, zato što to nije ni moja niti dedovina Milana Stamatovića (predsednika opštine Čajetina), već planina koju treba da sačuvamo za budućnost - rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanja novinara u Obrenovcu, gde je obišla radove na izgradnji Koridora 11.

Kako kaže, dva su načina koja će brzo primeniti.

Foto: Youtube printscreen

- Jedan, uredba o Zlatiboru kao prirodnom dobru, kao što imamo sve uredbe, za Kopaonik, Taru, Zlatar i druge planine. Ministarstvo poljoprvirede je tu uredbu završilo i mi očekujemo da ćemo sledeće nedelje razgovarati o tome na vladi. Na taj način će država kontrolisano dozvoljavati gradnju na Zlatiboru - navela je Mihajlović.

Ona je kazala da je drugi način, budući da se već rade izmene i dopune Zakona o sprečavanju pranja novca da se poseban deo odnosi na građevinarstvo.

- Mi stojimo iza činjenice da se na Zlatiboru, možda i na drugim mestima, ali pre svega na Zlatiboru, novac pere upravo u sektoru građevinarstva. Izmenama i dopunama posebno ćemo se pozabaviti delom građevinarstva, jer ne želimo da dolazimo u situacije da novac bez ikakvog porekla - bilo da je od droge, ratnih zločina ili ko zna od čega da se ubacuje u sektor građeivnarstva, da se prave zgrade i stanovi i kada se prodaju dobije se čist novac - istakla je ministarka.

Ona očekuje da će u narednih mesec dana taj zakon biti na sednici vlade.

- Nema potebe da se bilo ko toga plaši, svako ko se pridružava zakona neće imati nikakav problem. Trudićemo se da iza nas ostanu sačuvane planine u Srbiji - dodala je Mihajlović.