Foto: Youtube Printscreen

Skandal na jugu

UBIJAO SRBE GDE GOD JE STIGAO, U BUJANOVCU GA SLAVE Godišnjica smrti teroriste OVK komandanta Lešija

BEOGRAD - U Bujanovcu se ovih dana nizom manifestacija obeležava godišnjica pogibije teroriste Ridvana Ćazimija poznatog kao komandant Leši.

Društvo
> 12:48h

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi kaže za list da se dan Ćazimijeve pogibije obeležava tradicionalno svake godine i da će on prisustvovati svim desavanjima. Na pitanje da li manifestacija "Dani Komandanta Lešija" smeta Srbima, on tvrdi da oni nemaju problem sa tim.

"Lokalni stanovnici prihvataju ovaj događaj i nikada nije bilo problema ni incidenata", kaže Kamberi. Povodom albanski godišnjice albanski teroristi okupljaju se u Velikom Trnovcu kod Bujanovca. List podseća na tenzije zbog prizivanja tzv. velike Albanije i poruke da Preševo, Bujanovac i Medveđa treba da budu deo "države Kosovo" koje stižu od predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Jonuza Muslijua.

Foto: Youtube printscreen

Narodni poslanik iz Bujanovca Nenad Mitrović (SNS) kaže da Srbi nisu naročito uznemireni održavanjem ovih skupova, ali smatra da takve stvari ne doprinose nimalo suživotu i međunacionalnim odnosima na jugu Srbije i da direktno zadiru u nacionalna osećanja Srba.

Ćazimi je bio na čelu bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) koja se borila za otcepljenje tzv. Preševske kotline, podseća list. Oni su izvršili najviše napada tokom borbi u ovom delu zemlje.

Ćazimi je delovao i u redovima OVK, a devedesetih u borbama protiv Srba na teritoriji BiH i Hrvatske. Kasnije je bio šef pregovaracke delegacije koja je potpisala sporazum o mirnoj demobilizacviji OVPMB, a ubijen je 24. maja 2001 godine.

(Tanjug/Novosti)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SAJ i Zelene beretke zajedno protiv terorista