Foto: Shutterstock

Savet koji ne smete da ignorišete

OVIH 7 RANIH SIMPTOMA SVI IGNORIŠEMO: Obratite pažnju na znakove koje vam telo šalje i pobedite rak

Ljudsko telo je nevjrovatan mehanizam koje uvek šalje signale da nešto nije u redu samo treba obratiti pažnju na njih.

Život
> 01:16h

Ovo je 7 simptoma raka koji se pojavljuju u prvoj, ranoj fazi kada je moguće pobediti ovu bolest maltene bez ikakvog truda.

1. Promene na koži Neočekivane promene na koži mogu biti znak raka kože. Oni uključuju pojavu čvorića na dojkama i ispod pazuha, osip nepoznatog porekla, pojava „mokrog“ čira na telu, iznenadni rast mladeža i promena njegovog oblika i boje.

2. Konstantni kašalj Uporni kašalj koji mesecima ne prolazi može biti prvi znak raka pluća. Manifestuje se i iznenadnim gubitkom težine i apetita a u kasnijoj fazi počinje da se iskašljava i krv.

3. Svrab kože Svakodnevni svrab u nozdrvama može biti znak tumora na mozgu, dok svrab u predelu genitalija može imati veze sa rakom grlića materice ili jajnika.

4. Promene probavnog sistema Sluzava stolica, nadutost posle obroka, tup bol u predelu abdomena, sve su to znaci nakon koji morate kod lekara na konsultacije i ispitivanja.

Foto Shutterstock

5. Promene u mokrenju Da su bubrezi ozbiljno oboleli, može se videti ako se primeti krv u urinu, ako je povišen krvni pritisak i postoji hroničan umor.

6. Gubitak težine i apetita

Prva faza raka želuca nosi sa sobom iznenadni gubitak težine i apetita, odbojnost prema mesu, anemiju, kao i rapidno povećan broj gasova.

7. Konstantan bol u grlu Početnu fazu raka grla moguće je primetiti ako stalno imate poteškoće pri gutanju i disanju, gubitak glasa i loš zadah.

Foto Shutterstock

express.hr