Foto: Youtube Printscreen

Tužilac najavio žalbu

REHABILITOVAN NIKOLA KALABIĆ: Sud u Valjevu odlučio u korist unuke četničkog komandanta

VALJEVO - Viši sud u Valjevu rehabilitovao je nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini Nikolu Kalabića, potvrđeno je u Višem javnom tužilaštvu.

Društvo
> 01:16h

Postupajući sudija Dragan Obradović utvrdio je tokom postupka, koji je pokrenula Kalabićeva unuka Vesna Kalabić da se ništavim smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu, donetim od aprila do oktobra 1945, a koje se odnose na Nikolu Kalabića.

Foto: Youtube printscreen

Ništavim se smatra i rešenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946, kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina, kao i pravne posledice tih odluka, pa se "rehabilitovano lice Nikola Kalabić smatra neosuđivanim".

Postupak pred Višim sudom trajao je pet godina, a prethodio mu je postupak pred Osnovnim sudom u Valjevu, kojim je utvrdjeno, uz pomoć relevantnih svedoka iz poratnog vremena, da je Kalabić ubijen u jednoj pećini u klisuri reke Gradac kod Valjeva i da prema tome nije mogao ni da izda svog komandanta Dragoljuba Mihailovića.

Foto: Youtube printscreen

Viši tužilac u Valjevu rekao je da će se svakako žaliti Apelacionom sudu u Beogradu.Presuda je u tužilaštvo stigla 27. aprila na 36 kucanih strana.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 13 epizoda: Ovo je srpska “armata”