Posle ponude Nikolića

Jahjaga spremna sa bilo kim da razgovara

Sastanće se uvek, bilo gde i kada je to u interesu naroda i države Kosovo

Politika
> 18:56h

PRIŠTINA - Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je na početku svog mandata izjavila da je spremna da se sastane s bilo kim, uvek i bilo gde, kada je to u interesu naroda i države Kosovo, izjavio je savetnik za odnose sa javnošću predsednice Kosova Atifete Jahjaga, Arber Vlahiu.

"Predsednica Jahjaga predstavlja jedinstvo naroda a time i političko jedinstvo zemlje, poštujući ustavni mandat i zakone Republike Kosovo. Republika Kosovo je suverena i nezavisna država koja ima garantovan teritorijalni integritet i u međunarodnim odnosima nastupa jedino kao takva i kao ravnopravan subjekat sa drugima", rekao je Vlahiu za Radio Slobodna Evropa.

On je kazao da je predsednica dala podršku procesu dijaloga koji se odvija u Briselu između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU.

"Dijalog se smatra jedinom alternativom i putem da dve zemlje, koje su prošle kroz rat, normalizuju odnose i da saniraju štete rata. Predsednica Jahjaga je dijalog u Briselu videla kao jedini put na koji se Srbija može naterati da poštuje međunarodne norme u odnosu na Kosovo i njen narod. Predsednica Jahjaga ističe da je neophodno da se primene svi do sada postignuti dogovori u dijalogu dve zemlje", kazao je Vlahiu.

On je to izjavio nakon što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom zvanične posete Briselu rekao da je spreman da se sastane sa Jahjagom.