Foto: Foto: Beta

U NARODNOJ BANCI SRBIJE NEMA KRAJA RASIPNIŠTVU

IŽIVLJAVANJE U NBS: Stanite na put Jorgovanki!

Politika

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, umesto da vođenjem institucije drugima bude primer, bahatim rasipanjem narodnih para na svakave budalaštine šalje poruku da ne haje za štednju i da se najviše isplati raditi u javnom sektoru.

Nabavka najmodernijih aparata za restoran, kao i brojni drugi slučajevi raskalašnog trošenja na zaposlene, o čemu je Kurir pisao, još jednom je pokazala guvernerkinu sklonost ka rasipanju, što je loša preporuka za funkciju koju obavlja. Još kad se uzme u obzir da je prosečna neto plata zaposlenih u NBS u oktobru 2016. iznosila 83.770 dinara, ili oko četiri minimalca, stvari izgledaju još crnje i gore.

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava ističe da guverner NBS treba da pošalje poruku štednje svim ostalim javnim institucijama.

- Ona takvim nabavkama šalje poruku građanima da se više isplati raditi u javnom sektoru nego u privatnom jer zaposlenima u NBS, pored visokih zarada, obezbeđuje i jeftinu ishranu. NBS polazi od pretpostavke da je samostalna i nezavisna institucija u odnosu na sve druge državne subjekte i da se mere štednje na nju ne odnose - kaže Ninić.

S. T.