Foto: Promo

Kako da na prijemnom osvojite maksimalan broj poena na testu opšte kulture?

Edukacija
> 13:41h

Bliži se sezona prijemnih ispita i na velikom broju fakulteta kandidate, između ostalog, očekuje i test opšte kulture. Ako ste i vi budući brucoš, verovatno ste se već našli pred dilemom: Kako se pripremiti za ovakvu proveru znanja?

Mnogi kažu da za test opšte kulture učimo praktično čitavog života. Kao što vam je već poznato, za ovo testiranje ne postoji poseban način pripreme, jer ne postoji ni literatura po kojoj se sprema, niti tačno utvrđena pitanja koja možete očekivati.

Ovaj test meri širinu vaših interesovanja i sposobnost prikupljanja informacija. Osim kao sastavni deo prijemnog ispita, nije neuobičajeno da se nađe i na testiranju za posao ili praksu. Pitanja na testovima opšte informisanosti ne obuhvataju samo popularnu kulturu, već se od kandidata zahteva poznavanje brojnih oblasti, kao što su maternji jezik, istorija, geografija, psihologija i sociologija, kao i film, muzika, sport, ali i religija, mitologija i prirodne nauke.

Kod rangiranja, samo jedan poen može da bude presudan, tako da vam predlažemo pet načina kako možete da se spremate i poboljšate svoje šanse ukoliko se nađete pred ovim izazovom.

1. Čitajte sve što vam padne pod ruku

foto: Promo

Ako uživate u čitanju, niste propuštali obaveznu školsku lektiru, ali rado pratite i popularnu literaturu, u startu ste u velikoj prednosti – znaćete i kojom rečenicom počinje „Ana Karenjina“ i ko je napisao „Harija Potera“. Ukoliko ipak niste ljubitelj književnosti, a treba da polažete test opšte kulture, potrudite se da barem pročitate skraćena i prepričana izdanja, jer su pitanja iz ove oblasti česta. Čitajte novine i magazine, listajte atlase i enciklopedije. Kad naiđete na neku nepoznatu reč – koristite rečnik. Svejedno je da li ćete otvoriti „Vujakliju“ ili izguglati. Takođe, ako mislite da je potrebno, iz školskih udžbenika podsetite se gradiva iz psihologije, sociologije ili filozofije.

2. Budite uvek u toku

foto: Promo

Najveći broj testova opšte informisanosti sadrži barem jedno pitanje koje se tiče aktuelnih dešavanja. Zbog toga je važno da pratite novosti iz sveta politike, umetnosti, kulture, sporta, muzike. Nemojte se iznenaditi ako na testu dobijete pitanje: ko je prvi na ATP listi, kako se zove ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade ili ko je aktuelni predsednik Francuske. Ne propustite da svakoga dana pročitate makar naslove najvažnijih vesti – može se desiti da se baš u njima krije odgovor na neko od vaših pitanja.

3. Učite i dok se zabavljate

foto: Promo

Kvizovi i društvene igre su sjajna prilika da na zanimljiv način dođete do novih znanja. Kroz igru i zabavu možete i te kako proširiti svoje opšte obrazovanje. Ako volite da gledate kvizove, ili ste se možda čak i takmičili u nekom od njih, može se reći da ste već stekli prilično dobro znanje za polaganje testa opšte kulture. Osim što gotovo svakodnevno imate priliku da ih gledate na domaćim i stranim kanalima, kvizove možete pratiti i igrati onlajn. Na vama je da izaberete – „Želite li da postanete milioner?” ili biste se radije oprobali u popularnoj „Slagalici”. Sa druge strane, ako ste ljubitelj „Rizika” ili „Monopola”, pitanja iz geografije na testu vam neće predstavljati problem.

4. Pitajte, istražujte, diskutujte

foto: Promo

Družite se i razgovarajte sa obrazovanim i interesantnim ljudima. To je odlična prilika da se uključite u zanimljivu diskusiju, čujete drugačije poglede ili naučite nešto novo. Možete se naći sa prijateljima ili se uključiti na neki od brojnih internet foruma. Nemojte se ustručavati da pitate, budite uvek radoznali i otvoreni za nova saznanja. Ako ste u prilici, posećujte javne tribine i predavanja, pohađajte radionice ili se upišite na neki kurs. Pronađite vremena da onlajn pratite korisne seminare. U današnje vreme, internet konekcija je dovoljna da istražite ceo svet. Informacije i odgovori su samo na klik od vas; iskoristite to.

5. Gledajte kvalitetan obrazovni TV program

foto: Promo

Gledanje televizije može da bude informativno, edukativno, a u isto vreme i zabavno. Dok se opuštate uz TV možete da saznate mnogo toga zanimljivog, što vam može pomoći pri rešavanju testa opšte kulture. eduTV je prva obrazovna televizija kod nas koja nudi edukativan sadržaj na drugačiji i zabavan način. Na ovom moderno koncipiranom kanalu pronaći ćete odgovore na brojna pitanja i ispratiti aktuelnosti iz oblasti tehnologije, obrazovanja, umetnosti, kulture, biznisa i vođenja karijere. Bez obzira na to čime se bavite i kakvi su vaši afiniteti, na eduTV-u možete pronaći temu koja će vas zainteresovati i biti vam od koristi.

Opšta informisanost se stiče godinama. Ukoliko vas očekuje polaganje testa opšte kulture, oslonite se na svoje znanje, ali i logiku, s obzirom na to da se do odgovora često može doći i sistemom eliminacije. Ne postoji način da budete stoprocentno sigurni u svoje znanje, ali neprekidnim usavršavanjem i edukacijom možete povećati šanse da test uradite sa maksimalnim učinkom. Želimo vam mnogo uspeha!