Foto: Vicencio Žaknić

BRAVO

SVETSKA ZVEZDA U BEOGRADU: Del Monako režira operu „Norma“

Pop kultura

Italijanski operski reditelj Đankarlo del Monako, umetnik svetske reputacije, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta postaviće čuvenu Belinijevu operu „Norma“, koja će premijerno biti izvedena 10. juna.

U novoj produkciji koju pripremaju dirigenti Lari Njulend (SAD) i Dejan Savić naslovnu rolu pevaće sopran Sanja Kerkez, u alternaciji sa Svitlanom Dekar, Jasminom Trumbetaš Petrović i Sanjom Kosanić.

U ansamblu su i Janko Sinadinović / Aleksandar Dojković (Polion), Nenad Jakovljević / Dragoljub Bajić (Orovezo), Dragana del Monako / Aleksandra Angelov (Adalđiza), Ivana Živadinović / Nataša Rašić (Klotilda) i Slobodan Živković / Marko Živković (Flavio).

U predstavi će učestvovati orkestar i hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Đankarlo del Monako rođen je 27. decembra 1943. godine u Veneciji. U svetu gotovo da i ne postoji poznata operska kuća u kojoj nije radio - samo u čuvenom njujorškom Metropolitenu postavio je pet opera, a u Evropi više od sto. Bio je veoma uspešan i kao upravnik u raznim pozorištima u Nemačkoj, Francuskoj, Španiji i Italiji. Osvojio je mnogobrojne nagrade i priznanja širom sveta.

Ovo će biti njegova prva režija u Narodnom pozorištu, u kojem je pre više decenija često gostovao njegov otac, jedan od najboljih tenora u istoriji operske umetnosti, Mario del Monako. Jedna od predstava u kojoj je nastupao više puta bila je upravo „Norma“, u kojoj je maestralno tumačio ulogu rimskog prokonzula u Galiji, Poliona.

Kurir