Foto: Tanjug/Pres služba Predsedništva

ZVANIČNA POSETA

(FOTO) PREDSEDNIK U ASTANI: Vučić sa premijerom Kazahstana o boljoj ekonomskoj saradnji

Politika
> 11:32h

ASTANA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u dvodnevnoj je poseti Kazahstanu, koju je započeo obilaskom namenske industrije. Vučić je tamošnjoj biblioteci poklonio i kopiju Miroslavljevog jevanđelja. Potom se susreo sa premijerom Kazahstana, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dve zemlje i podsticaju privredne saradnje.

Vučić, koji boravi u Astani povodom svečang otvaranja "Ekspa 2017", je obišao kompanije "Kazahstan Aselsan inženjering" i "Kazahstan Paramaunt inženjering", kompaniju koja je najveće je preduzeće u centralnoj Aziji po izradi savremenih oklopnih vozila točkaša.

foto: Tanjug/Pres služba Predsedništva

Paramaunt proizvodi oklopna vozila BKM "Arlan" sa pogonom 4x4, BKM "Nomad" 4x4 i BTR "Baris" sa pogonom 6x6, kao i 8x8.

foto: Tanjug/Pres služba Predsedništva

Pogon je opremljen najsavremenijom tehnologijom koja omogućava izradu oklopnih vozila sa ojačanom protivminskom zaštitom, prostire se na 13.500 kvadratnih metara, a kapacitet je 120 vozila godišnje.

foto: Tanjug/Pres služba Predsedništva

Predsednik Srbije poklonio je danas biblioteci prvog predsednika Kazahstana - Elbasi, u Astani, kopiju Miroslavljevog jevanđelja. Biblioteka u Astani je napravljena kao muzej i posvećena je životu prvog predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, sa kojim će Vučić sutra imati zvanični sastanak. U Biblioteci je, u čast posete predsednika Srbije, jedan deo posvećen saradnji sa našom zemljom, a izloženi su posvete i orden, koji je Nazarbajev prošlog avgusta dobio od tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića.

U kompaniji "Kazahstan Aselsan inženjering" predsednik se informisao o vojnoj optici.

To preduzeće, koje je od decembra prošle godine pod upravom Ministarstva odbrane i aerokosmičke industrije Kazahstana i jedinstvena je po tome što ima status naionalne kompanije, proizvodi vojnu optiku.

foto: Tanjug/Pres služba Predsedništva

Planirano je da se Vučić sastane i sa predsednikom Senata parlamenta Kazahstana Kasimom - Žomartom Kemelulijem Tokajevom.

Nakon toga Vučić će, kao specijalni gost kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva, učestvovati na otvaranju međunarodne specijalizovane izložbe "Astana Ekspo - 2017".

foto: Tanjug/Pres služba Predsedništva

Na otvaranju "Ekspa" prisustvovaće veliki broj svetskih lidera, između ostalih ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping.

foto: Tanjug/Pres služba Predsedništva

Vučić sa premijerom Kazahstana Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, razgovarao je sa šefom kazahstanske vlade o bilateralnim odnosima dve zemlje, kao i podsticanju privredne saradnje. Ekonomska saradnja Srbije i Kazahstana ne prati u dovoljnoj meri dobre političke odnose dveju zemalja. Mada su zvanični Beograd i Astana potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini još 2010. godine, koji je stupio na snagu u januaru 2012, ekonomsku saradnju karakteriše skroman obim, pa i struktura razmene, kojom dominiraju energenti i nizak nivo investicija. U Beogradu je u avgustu prošle godine održano prvo zasedanje Međuvladine srpsko / kazahstanske komisije za trgovinsko / ekonomsku saradnju.

Predsednik uručio orden Tokajevu

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je danas predsedniku Senata parlamenta Kazahstana Kasimu - Žomartu Kemeluliju Tokajev Orden srpske zastave prvog stepena. Odluku o dodeli ordena doneo je bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Zorana Jevtić)