Foto: Promo

MUZIČAR GOST SPEKTAKLA

Goranu Bregoviću nagrada Narodnog pozorišta

Pop kultura

Balet „Kraljica Margo“ u koreografiji i režiji Krunoslava Simića biće izveden sutra u Narodnom pozorištu, a specijalni gost biće autor muzike Goran Bregović.

Frontmenu grupe Bijelo dugme biće uručeno specijalno priznanje nacionalnog teatra. Kultna predstava izvedena je premijerno pre više od 12 godina. Na sceni pleše više od 200 učesnika, a glavne uloge tumače primabalerina Mila Dragičević (kraljica Margo), Dejan Kolarov (Šarl IX ), Tejlor Klou (Anri III), Milan Rus (La Mola) i Olga Olćan (Katarina Mediči).

U predstavi učestvuje ceo ansambl Baleta, Orkestar i Hor Narodnog pozorišta i grupa Renesans.

Balet u dva čina, libreto prema romanu Aleksandra Dime Sina napisao je Boško Milin. Scenograf je Boris Maksimović, a kostime je osmislila Božana Jovanović.

foto: Zorana Jevtić

Van matične scene „Kraljica Margo“ bila je u martu 2008. na festivalu Iberoamerikano u Bogoti, a potom i u Solunu. Predstava je 2009. izvedena na nekoliko festivala u Meksiku i Španiji. Do sada je više od 65.000 gledalaca videlo ovaj baletski spektakl.

Kraljica Margo je stvarna istorijska ličnost koja nije prestala da intrigira razne umetnike koji su u njenom liku pronašli izvor inspiracije. Aleksandar Dima otac napisao je knjigu 1845. godine koja nosi njeno ime i koja je doživela nekoliko ekranizacija. Intrigantna priča o ljubavi, verskom sukobu i krvoproliću koje istorija pamti kao Vartolomejsku noć.

Kurir / E.K.