Foto: Marina Lopičić

AMERIČKI ZVANIČNIK HOJT BRAJAN JI

AMERIKANCI ZABRINUTI: Srbi, ne dajte Rusima centar za špijunažu!

Politika

Brine me takozvani humanitarni centar, ne zbog onoga što je sada nego zbog onoga što bi mogao da postane, rekao je Ji

SAD brine izgradnja ruskog humanitarnog centra u Srbiji i potencijalnog specijalnog statusa za osoblje centra koje je tražila Rusija, izjavio je Hojt Brajan Ji.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta zadužen za Evropu i Evroaziju na pretresu o situaciji u jugoistočnoj Evropi, objasnio je da je od vitalnog značaja za SAD da Srbija ide ka EU, iako ima kulturološke i istorijske veze s Rusijom.

- Brine me takozvani humanitarni centar, ne zbog onoga što je sada nego zbog onoga što bi mogao da postane. Pogotovo ako Srbija ispuni ono što je Rusija tražila - specijalni status i imunitet za svoje osoblje. Ne verujemo da Rusija ima dobre namere da pomogne Balkanu da ide ka EU - rekao je Ji i dodao:

- Važno je, i to uverenje delimo s Vladom Srbije, da Srbija ima potpunu kontrolu nad svojom teritorijom i svega što je na njoj. Ako dozvoli Rusiji da oformi centar za špijunažu, izgubiće kontrolu nad delom svoje teritorije.

foto: Beta

Ambasador SAD Kajl Skat

RUSKI CENTAR NAS BRINE

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat rekao je da „ima dobrih razloga za zabrinutost“ zbog postojanja Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

- Ne znam tačno šta oni rade, nikada nisam posetio taj centar, ali mislim da ima dobrih razloga za zabrinutost - rekao je Skat kao odgovor na pitanje novinara da li smatra da je Rusko-srpski humanitarni centar zapravo špijunski centar.

Kurir / R. K.