Foto: Youtube printscreen, Foto: Printscreen YT

HOROR!

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) KLINIKE ZA MUČENJE: Pacijente leče prisilnom molitvom, batinama i silovanjem

Planeta
> 16:06h

Paola Peredes, fotograf, otkrila je svetu šokantnu realnost klinika za mučenje u Ekvadoru, posebnih institucija namenjenih "lečenju" homoseksualnosti.

Paola (31) je na tajnom zadatku ušla u jednu od njih, a tamo je svedočila nebrojenim hororima - uključujući uskraćivanje hrane, prisiljavanje na molitvu, pa čak i "korektivno silovanje".

Pre ulaska u jednu od njih, provela je šest meseci intervjuišući ljude koji su u njima "lečeni" protiv svoje volje, a zatim je shvatila da to i sama mora da vidi svojim očima. Brojne klinike tog tipa postoje ne samo u Ekvadoru, već širom Južne Amerike, pa i Evrope, a pred zakonom se prikrivaju mantrom da leče alkoholičare, narkomane i druge zavisnike, dok u stvarnosti imaju znatno bolesniju svrhu. One rade kao privatne klinike, najčešće u strogo katoličkim zemljama gde se poštuje konzervativniji sistem vrednosti. Prvi takvi centri otvorili su se još1970-ih i postoje i danas. Fotografije s Paolom Perdes kao glavnim protagonistom su ipak ilustracije, razlog za to je nemogućnost snimanja unutar klinika, ali ona tvrdi kako su one i više nego verodostojna slika stvarnosti.

Siluju se i muškarci i žene

Među mrače tajne takvih ustanova spada pribegavanje svim sredstvima s ciljem uništavanja identiteta pojedinca da bi se "izveli na pravi put". Pod izgovorom rehabilitacije, članove porodice deklarisanog homoseksualca zatvaraju u četiri zida, pa i muškarce i žene ponižavaju do neljudskih razmera. Ako ne slušaju uputsva tzv. stručnog osoblja - sledi im vezivanje, uskraćivanje hrane, ogromne doze sedativa, kao i batine.

Neke od praksi pretvaranja homoseksualne žene u onu "normalnu" uključuju prisilnu molitvu, tzv. ženstveno ponašanje - odnosno prisiljavanje da nose miniće, dekoltirane majice, da se šminkaju, prave frizure... Muškarci s druge strane moraju da rade na svojoj muževnoj strani pa uz molitvu praktikuju sportove, teraju ih da se međusobno tuku i td...

Poniženje do kraja

I jedne i druge, ako ih smatraju težim slučajevima, "korektivno siluju" - zavezane i prisiljene da iskuse zadovoljstvo koje donosi heteroseksualni seks. Paola Perdes, koja je i sama deklarisana homoseksualka, otkriva da se sablažnjava od pomisli da je mogla da završi na takvom mestu bez mogućnosti izlaska. U Ekvadoru je homoseksualnost bila zakonom zabranjena sve do 1997. godine, a pretpostavlja se kako danas postoji oko 200 takvih klinika. Ako pacijenti zatočeni unutra, odbiju da jedu u znak protesta, za kaznu dobijaju napitak od kafe, hlora i vode iz WC šolje koji im se na silu toči u grlo.