Foto: Stefan Jokić

PETICIJA

UMESTO ZAŠTITE OAZE PRIRODE NADOMAK BEOGRADA, ONI JE RUŠE Građani se pobunili: Nećemo luku, spasimo našu Amazoniju!

Beograd
> 13:10h

Više od dve hiljade građana podržalo je peticiju Lige za ornitološku akciju Srbije „Spasimo beogradsku Amazoniju od uništenja“ kako bi se sačuvalo područje Beljarica (Balaton, Crvenka) u okolini Pupinovog mosta, gde se, kako se navodi, planira izgradnje nove luke.

Ističe se da je reč o oazi prirode nadomak grada sa 136 vrsta ptica, gnezdima orla belorepana, sa vidrama, divljim mačkama i drugim ugroženim vrstama.

- Taman kada je trebalo da se Beljarica trajno zaštiti, predlog je u poslednjem trenutku 2015. godine povučen sa glasanja u Skupštini grada, a 2016. najavljeno je da će oazu prirode potpuno uništiti radi izgradnje nove beogradske luke unutar zaštićenog područja i pored toga što se „područje u postupku zaštite“ po Zakonu o zaštiti prirode smatra već zaštićenim - navodi se u opisu peticije i dodaje da će „sad svih 900 hektara pokriti beton i to u trenutku kada Srbija pokušava da otvori poglavlje 27 pretpristupnih pregovora sa EU, o životnoj sredini i klimatskim promenama“.

Građani podsećaju da se pre nekoliko godina krenulo sa postupkom zaštite kako bi Beljarica možda postala čak deo budućeg beogradskog nacionalnog parka, kakav ima Beč, i da smo dužni da zaštitimo staništa retkih vrsta po Bernskoj konvenciji i Direktivi o pticama Evropske unije koje je naša zemlja potpisala i ratifikovala.

Kurir / N. G.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Radnik tera građanina od fontane