Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU!

REZULTATI NAJNOVIJEG ISTRAŽIVANJA: Zaprepastićete se kada saznate šta se sve nalazi na novčanicama!

Zanimljivosti

Poslednje istraživanje koje su sproveli američki naučnici pokazalo je da se na novčanicama nalazi mnogo nečistoća od očekivanih bakterija, virusa i gljivica. Rezultati naučne studije, objavljene u aprilu, koju je sproveo Univerzitet u Njujorku, pokazali su da se na novčanicama koje kruže Njujorkom nalazi na stotine različitih bakterija.

foto: Profimedia

Tu su salmonela, stafilokoke, ešerihija koli i propionibacterium acnes, odnosno bakterija koja uzrokuje nastanak akni, ali i mnogo više od toga.

Tragovi kokaina pronađeni su na 80 odsto uzoraka, a zabeleženi su i tragovi morfijuma, heroina, metamfetamina i ametamina. Na listi se takođe nalaze i ostaci hrane, DNK tragovi kućnih ljubimaca i tragovi fekalija. Iako se teške bolesti ne prenose baš često novcem, naučnici će pokušati da pronađu najbolji način za čišćenje novčanica između transakcija.

Izlaganje starijih novčanica ugljen-dioksidu na određenim temperaturama i pod određenim pritiskom, dovodi do uklanjanja ulja i prljavštine koji dospevaju sa ljudskih prstiju, dok visoke temperature ubijaju mikrobe koji bi inače neometano mogli da opstanu na novcu. Savet istraživača je da nakon dodirivanja novčanica svakako izbegavate kontakt s kožom i da dobro operete ruke.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Dailymail, Foto: Profimedia)