Foto: Facebbook printscreen

EFIKASNO

(VIDEO) ULIČNE TRKE SU BILE POŠAST OVOG GRADA: Vlasti su im doskočile na neviđen način

Planeta
> 21:28h

Trkači na gradskim ulicama u noćnim satima koji dovode u opasnost i sebe i druge učesnike u saobraćaju su problem samo gradova širom sveta.

Svakako da su gradske ulice zadnje mesto na kojem bi vozači trebali da jurcaju, jer pored drugih automobila ugrožavaju i potpuno nezaštićene pešake na trotoaru koje od ulice deli samo nekoliko centimetara visinske razlike.

Nažalost, nije redak slučaj da isti ti trkači izgube kontrolu nad vozilom i pokose pešake na trotoaru.

Nedavno je u jednoj ulici poznatoj po trkama u Los Anđelesu postavljen niz poprečnih traka koje bi trebalo da nateraju vozače da uspore i ne jure po ovoj deonici.

Trake su malo izdignute u odnosu na ulicu i ponašaju se kao mikro “ležeći policajci”, tako da automobili zbog vibracija točkova ali i slabijeg prijanjanja prilikom prelaska preko prepreke na tom potezu ne mogu da se kreću prebrzo, a istovremeno ne usporavaju previše saobraćaj.

Trenutno su usporivači postavljeni samo na jednoj ulici, ali ukoliko se pokažu efikasnim, gradske vlasti planiraju da ih instaliraju na brojnim saobraćajnicama u ovom gradu, prenosi FOX 11.

Prvi rezultati su pozitivni i pokazuju da je u kratkom periodu od postavljanja prepreka prosečna brzina vozila na testnoj dionici smanjena za 10 odsto.

Kurir.rs/Radio Sarajevo

Foto: Facebook Printscreen