Foto: /

Zlatibor

MEĐUNARODNI FESTIVAL SPORTSKOG FILMA: Petar Božović preuzeo Šotrinu nagradu

Pop kultura

Glumac umesto reditelja primio priznanje za životno delo, društvo mu pravio kolega Vlasta

Šesti Međunarodni festival sportskog filma održava se na Zlatiboru do 3. jula, a za to vreme publika će moći da vidi 30 projekcija iz 15 država, ali i sportske legende bivše Jugoslavije.

Prve večeri, u četvrtak, na svečanom otvaranju trebalo je da bude uručena nagrada za životno delo reditelju Zdravku Šotri, čiji su se filmovi „Više od igre“ i „Santa Marija dela Salute“ potom prikazali. Međutim, on nije bio u mogućnosti da prisustvuje, te je umesto njega nagradu primio glumac Petar Božović.

On je u društvu kolege Vlaste Velisavljevića uživao u zlatiborskom ambijentu i kafani evocirajući uspomene i anegdote s brojnih snimanja filmova i igranja predstava.

- Šotra nije mogao da dođe jer je vreme za njega teško. Mnogo je vruće, te sam ja rado primio nagradu umesto njega - rekao je Božović.

Posle ceremonije otvaranja prikazan je i film „Džaja“, u režiji sportskog novinara Sabahudina Topalbećirovića iz Sarajeva, a priznanje za životno delo pripalo je upravo proslavljenim fudbaleru Draganu Džajiću, ali i vaterpolisti Aleksandru Šoštaru, Veselinu Jevrosimoviću, predsedniku Atletskog saveza Srbije. Posthumno, istim priznanjem nagrađen je i legendarni košarkaš Mirza Delibašić.

Od 150 prijavljenih filmova iz skoro celog sveta odabrano je 30 ostvarenja iz 15 zemalja, a najboljim ostvarenjima do kraja festivala biće dodeljene nagrade.

M. C.