Foto: Nebojša Mandić, Damir Dervišagić, Dragan Kadić

ČORTANOVCI

NOVI TVRĐAVA TEATAR: U takmičarskoj selekciji četiri predstave

Pop kultura

Moje osnovno polazište za sastav repertoara je, pre svega, dobra predstava i njen odjek u umetničkom i širem društvenom kontekstu, rekla je Vida Ognjenović

Četvrti međunarodni pozorišni festival Novi Tvrđava teatar počinje sutra i trajaće do 8. jula u Vili Stanković u Čortanovcima.

Umetnički direktor i predsednik saveta festivala Vida Ognjenović odabrala je da pod vedrim nebom, između ostalih, u takmičarskoj selekciji budu izvedene četiri predstave reditelja Kokana Mladenovića, Borisa Liješevića, Roberta Lenarda i Nemanje Rankovića.

- Moje osnovno polazište za sastav repertoara je, pre svega, dobra predstava i njen odjek u umetničkom i širem društvenom kontekstu. Malo šta može da korumpira taj kriterijum, jer on nije nimalo skučen i jednostran, pošto dobro znamo da predstavu, taj univerzalni scenski pogon koji pokreću ideje, dobrom čini mnoštvo činilaca - rekla je Vida.

- Savremeni scenski izraz je, naime, višestruko izoštren u teatarskom smislu kao i u društvenom angažmanu, pa među predstavama biram one koje spremno i žestoko odgovaraju na savremene izazove. Zato smatram da odabir treba da je slobodan i što manje uslovljen spoljnim ograničenjima, pa ni unapred zadatom temom festivala. Naravno, jedan uslov je neizbežan - a to je da se predstava može izvesti iz omeđenog u otvoren prostor, a da ne gubi od svoje izražajne forme i strukture. Dovoljno - završila je Ognjenovićeva.

Kurir / M. C.

Foto: Dragan Kadić, Nebojša Mandić, Damir Dervišagić