Foto: Fonet

PREDSEDNICI SRBIJE I KOSOVA U BRISELU

Vučić od Mogerini tražio tačan datum ulaska u EU

Politika

Dobili smo razumevanje od Federike Mogerini kako bismo tačno znali kada možemo da postanemo član Evropske unije, rekao srpski šef države

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je, nakon neformalnog sastanka s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u Briselu, poručio da Srbija treba da zna tačan datum ulaska u EU.

Vučić je posle sastanka izjavio da je pitanje nivoa razgovora s Prištinom tehničko, odgovarajući na pitanje da li će pregovori biti prebačeni na predsednički nivo.

- Dobili smo razumevanje Mogerinijeve kako bismo tačno znali kada možemo da postanemo član, da ne budemo kao guske u magli, koje će sigurno pronaći pravi put, ali ne znaju kad se završava - naglasio je Vučić i ukazao da će zbog toga biti važna njegova poseta predsedniku Saveta EU Donaldu Tusku oko 14. jula.

Srbija, prema njegovim rečima, posle značajnog dela sprovedenih reformi i dosta posla koji je još pred njom, traži da njeni građani imaju jasnu perspektivu i jasan cilj:

- Da znamo gde je i kada ga dostignemo - podvukao je Vučić. Rekao je da u tome nije naišao na protivljenje, već čak razumevanje Mogerinijeve i ostalih.

Hašim Tači je posle sastanka ocenio da će „pomeranje od tehničke normalizacije odnosa ka pomirenju Kosova i Srbije zahtevati težak rad, poverenje i strpljenje“. Ubrzo se oglasio i na Tviteru.

- Pomirenje i puna normalizacija dobrosusedskih odnosa Kosova i Srbije jesu cilj koji treba da obezbedi mir za našu decu: vredan cilj - napisao je Tači.

U saopštenju kabineta Mogerinijeve navodi se da su se „predsednici dogovorili da će raditi na otpočinjanju nove faze dijaloga Beograda i Prištine za normalizaciju odnosa i pomirenje“ i da će „njihovi timovi početi rad na pripremama tog dijaloga“. Takođe je naglašena važnost primene dosad postignutih dogovora u dijalogu bez odlaganja.

Dušan Janjić

DIJALOG SE VRAĆA PREDSEDNICIMA

Za dijalog s Prištinom ne da postoji mogućnost da se vrati na predsednički nivo nego je to neminovno, a Vlada Srbije će morati da se, zajedno s predsednikom, pozabavi organizacijom dijaloga i primenom onoga što je dogovoreno, tvrdi analitičar Dušan Janjić.

- Dijalog je i počeo na predsedničkom nivou, prvi susret povodom dijaloga bio je u Njujorku između Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage. Faktički, to se vraća vraća na predsednički nivo. U međuvremenu je to spušteno na nivo premijera Dačića i Tačija jer je Nikolić odbio da razgovara s Jahjagom - rekao je Janjić i dodao da je ovaj sastanak prvi u nizu i da to nema direktne veze sa imenovanjem Ane Brnabić za premijera.

Kurir / N. G.

Foto: Fonet