Foto: EPA

Odluka

ZBRKA OKO STAVA RUSIJE O OSUDI SEVERNE KOREJE U SB: Diplomate rekli da su blokirali rezoluciju, Rusi demantovali

Planeta
> 20:40h

Diplomate u Ujedinjenim nacijama izjavile su danas da je Rusija blokirala Savet bezbednosti da izjavom snažno osudi Severnu Koreju zbog lansiranja interkontinentalnog balističkog projektila i zatraži "dodatne značajne mere".

Diplomate, koje su tražile da im se ne objavljuju imena, rekle su da je Kina, najbliži saveznik Severne Koreje, prihvatila tekst, kao i da se nastavljaju razgovori kako bi se našle formulacije prihvatljive za svih 15 članica Saveta bezbednosti UN.

Po jednom diplomati, Rusija se protivila predloženoj izjavi zbog navoda da je lansiran interkontinentalni balistički projektil.

Međutim, pres-sekretar stalnog predstavništva Rusije pri UN Fedor Stržižovski demantovao je da je Rusija blokirala rezoluciju

„Zbog saopštenja koja su se pojavila u zapadnim medijima da je Rusija navodno blokirala saopštenje za medije SB UN o severnokorejskom raketnom lansiranju 4. jula, želeli bismo da damo sledeći komentar: ta informacija nije istinita. Ruska delegacija, o čemu je govorio stalni predstavnik Vladimir Sofronikov tokom otvaranja sednice SB UN, o ovom pitanju 5. jula ne može da se složi sa definicijom pomenutog lansiranja kao što je testiranje interkontinentalne balističke rakete“, naveo je on.

Zamenik ruskog ambasadora pri UN Vladimir Safronkov rekao je na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti da lansiranje rakete koje je Severna Koreja sprovela u sredu „zahteva temeljno razjašnjenje i istragu“ i naglasio da je u pitanju možda bilo lansiranje rakete srednjeg dometa.

(Kurir.rs/Tanjug/Sputnjik Srbija)

Foto EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?