Foto: Profimedia

sve za ljubav

PROMENIO VERU ZBOG SRPKINJE: Krstio se u Čačku, dobio ime Sava, pa oženio našu Juliju!

Srbija
> 23:02h

Ljudi su spremni da zbog ljubavi učine sve, pa i to da se odreknu svoje religije i prime pravoslavlje, venčaju se u stranoj zemlji i promene ime.

Upravo takvim činom može da se pohvali Austrijanac Hajnc Habe, koji se krstio i venčao u Čačku, daleko od rodnog grada, katoličke crkve i uobičajene bečke prakse.

- Kada je promenio veru, dobio je i novo kršteno ime. Razmišljao je o nekoliko tradicionalnih srpskih imena, ali je svakom našao manu. Na kraju smo na ulazu u pravoslavnu bogomolju pročitali ime Sveti Sava. Objasnio sam mu da je reč o našem velikom mučeniku, svecu i monahu, što mu se svidelo. Odmah je rekao "It's ok!", tako da se sad odaziva na ime Sava - objašnjava kroz osmeh njegov kum, a naš biznismen Zoran Kalabić.

Kako dodaje, on je ujedno i "krivac" za spajanje Hajnca i njegove lepše polovine Julije.

foto: Profimedia

- Upoznao sam ih pre tri godine, a ja kad nekog spojim, to je zauvek! On je ugledni policajac, čije akcije su propraćene i nagrađivane u javnosti, kako od predsednika Austrije, tako i od Grada Beča. Hajnc je veliki poštovalac Srbije i Srba, stalno se bori za ugrožene, slabije, ljude u nevolji... Interesantni su mu naši običaji, dosta je čitao o pravoslavlju, a čak i stanuje u blizini pravoslavne crkve u Beču - navodi veseli kum koji se sprema za novo slavlje - svadbeno.

Inače, prijateljstvo Austrijanaca i Srbina, prema rečima Kalabića, datira od pre 25 godina, kada je kao potpredsednik jednog fudbalskog kluba upoznao Hajnca koji je bio golman.

(Kurir.rs/telegraf/foto Profimedia)