Foto: Fonet/MUP Srbije

serija nezadovoljstva

U VALJEVSKOM GORENJU PRETI ŠTRAJK? Radnici traže veće plate za zaposlene u proizvodnji

Društvo
> 14:12h

Radnici fabrike rashladnih uredjaja "Gorenje Valjevo" stupiće sutra u štrajk ako današnji pregovori sa poslovodstvom kompanije o povećanju zarada ne budu dali rezultat, javile su nezavisne internet novine Kolubarske.rs pozivajući se na izjave zaposlenih.

Tokom prošlonedeljnih pregovora poslovodstvo je predložilo da zarade zaposlenih budu povećane od 426 dinara do 3.000 dinara, uz 2.000 dinara za topli obrok, a zaposleni su tu ponudu odbili insistirajući da povećanje iznosi 5.000 dinara za sve radnike u proizvodnji, plus novac za topli obrok.

Pošto radnici u petak nisu prihvatili ponudu poslovodstva, dogovoreno je da socijalni dijalog bude nastavljen danas, kao i da se proizvodnja ne prekida dok traju pregovori. Tako su juče svi radnici bili na svojim radnim mestima u obe hale u svim smenama.

Radnici "Gorenja" su prošle nedelje uskratili poverenje sindikatu, smatrajući da više "štiti interes menadžmenta, nego zaposlenih", tako da su izabrali druge predstavnike za današnje pregovore sa poslovodstvom slovenačke kompanije u čije ime pregovara jedan od direktora "Gorenja" Simon Kumer.

Kolubarske.rs ranije su pisale da je dosadašnji direktor fabrike "Gorenje

Valjevo" Boris Pavčnik smenjen pre mesec dana, a umesto njega na čelu fabrike biće Drago Krenker. "Gorenje" u Valjevu posluje deset godina, do sada je proizvedeno pet miliona frižidera i zamrzivača namenjenih uglavnom stranom tržištu, a ovo je prvi štrajk u toj fabrici.

Pregovori radnika i menadžmenta valjevskog "Gorenja" završeni su uspešno. Postignut je dogovor o povećanju zarada, pa su radnici odustali od najavljenog štrajka. Predstavnici radnika prihvatili su novu ponudu menadžmenta o iznosu povećanja plata. Nezvanično, dogovoreno je da zarade svim radnicima u proizvodnji budu povećane za 3.000 dinara. Svi zaposleni dobiće povećanje toplog obroka za 1.000 dinara. Za mesec jul, zbog otežanih uslova rada, radnicima u proizvodnji biće isplaćena i ranije dogovorena jednokratna naknada od 3.000 dinara.

(Kurir.rs/Beta/RTS)

Foto Fonet/MUP Srbije