Foto: Beta, Zorana Jevtić

ŽESTOKE METODE ZASTRAŠIVANJA NA KOSOVU I METOHIJI

BRUTALNO: Na Kosmetu pale automobile političkim protivnicima

Politika

Lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću zapaljen automobil, a pre dva dana isto je doživeo i bivši čelnik Zvečana Dragiša Milović. Kažu da iza napada ne stoje Albanci, već „mangupi iz srpskih redova“

Lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću juče je, u četiri sata posle ponoći, zapaljen porodični automobil „pasat“ u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a samo dva dana ranije lekaru KBC Kosovska Mitrovica i bivšem predsedniku opštine Zvečan Dragiši Miloviću dogodilo se isto u skoro identično vreme - u 3.45 iza ponoći. Podmetnutim požarom uništen mu je automobil „opel astra“.

Oni u razgovoru za Kurir kažu da su sigurni da iza paljenja automobila ne stoje Albanci, već „mangupi iz srpskih redova“. Ivanović je kandidat za gradonačelnika u Kosovskoj Mitrovici na predstojećim lokalnim izborima na KiM u oktobru, a Milović razmatra mogućnost da se kandiduje za gradonačelnika u Zvečanu. Upravo zbog toga su se proteklih dana nekoliko puta sastajali i Milović sumnja da je to vlast - Srpska lista i SNS - doživela kao pretnju.

Povezani slučajevi

- Jasno je da su slučajevi povezani. Nas dvojica smo prijatelji i proteklih dana smo se viđali i ozbiljno dogovarali o političkom delovanju. Ne znam da li sam trn u oku Beogradu, ali sam siguran da Albanci nisu zapalili automobile. Naprotiv, čak i oni koji su dovođeni kao svedoci u postupku koji se vodi protiv mene govorili su u moju korist - kaže za Kurir Ivanović, koji je o tome dao izjavu u kosovskoj policiji, gde su slučaj okarakterisali kao podmetanje požara i izazivanje opšte opasnosti.

- Ličnih neprijatelja nemam, niti sam u sukobu s nekim. Nemam ni privatni biznis. Jedino što može da se desi jeste da imam političke neistomišljenike, ali to ne sme da bude razlog za napad. Oni koji ovo rade moraju da shvate da ovakvi pritisci i pretnje deluju samo kod slabih ljudi, a ja ne mislim da sam slab čovek i ovo me neće promeniti ni najmanje - kaže Ivanović ne želeći da otkriva ko su ti neistomišljenici:

Nedostatak hrabrosti

- Ne bih hteo o tome. Znaju oni, prepoznaće se sigurno. Ne očekujem ništa od ove policije, jer do sada nisu ništa uradili u sličnim situacijama. Ili je u pitanju nekompetentnost, mada ne verujem, ili nedostatak hrabrosti i volje da se uđe u sukob s kriminalcima i razreše ovakvi slučajevi.

Isti je „rukopis“ primenjen i u slučaju paljenja automobila Milovića:

- Siguran sam da to nisu učinili Albanci. Mi nemamo problem s njima, oni su svoj posao na Kosovu odavno završili, već s mangupima iz svojih redova. Ivanović će biti kandidat za gradonačelnika, ja još nisam odlučio. Očigledno su pomislili da je to pretnja i da posle izbora može da se naruši „idila“ ove vlasti. A to su Srpska lista i SNS. Šta će biti ako se kandidujem? Hoće li nam baciti bombe na kuću, ubijati nas?! Tražim zaštitu KPS, Euleksa, pa i Vlade Srbije.

Ivanoviću je već drugi put uništen automobil. Pod službeni „audi“ 2005. podmetnuta je bomba, a izgorele su mu i stranačke prostorije. Protiv njega je u toku ponovljeni sudski proces zbog navodnog ratnog zločina za koji je prvobitno osuđen na devet godina zatvora, a u pritvoru je prethodno proveo više od dve godine.

Srpska lista

TRAŽIMO DA SE SLUČAJ RASVETLI

Srpska lista izrazila je nadu da paljenje automobila Ivanovića nije pokušaj pojedinaca koji su ga bez dokaza optuživali za ratni zločin da „preuzmu ulogu sudije i dželata, jer ćemo na takve događaje, kao i do sada, najoštrije reagovati i učiti sve da zaštitimo sve Srbe na KiM“. Pozvali su međunarodnu zajednicu i bezbednosne službe da što pre rasvetle ovaj slučaj.

Kancelarija za KiM

IZAZIVANJE NEMIRA

Vladina Kancelarija za KiM najoštrije je osudila incident u kojem je zapaljen automobil lidera GI SDP Olivera Ivanovića:

- To je još jedan u nizu pokušaja da se kod građana srpske nacionalnosti na Kosovu izazovu nemir, strah i nesigurnost i podstakne dalje nasilje. Pozivamo Prištinu, međunarodnu zajednicu i sve odgovorne za bezbednost na Kosovu da ulože ozbiljne napore kako bi se obuzdalo nasilje i obezbedili uslovi za siguran i bezbedan život.

REAGOVANJA

Saša Janković, pokret slobodnih građana srbije

Dijalog zločinaca s opozicijom na KiM

Je li paljenje automobila političkih protivnika taj „unutrašnji dijalog“ o Kosovu? Nastavak „unutrašnjeg dijaloga“ zločinaca s opozicijom o Kosovu. Oliver je hrabar, i njegova porodica. Izdržaće sve, i pobedićemo.

Slaviša Lekić, predsednik NUNS

Ubeđivanje da se pritaji

Zapaljen je i auto Oliveru Ivanoviću. Da ga uvere da je predizborna kampanja počela. A možda ga i ubede da se pritaji.

Konstantin Samofalov, SDS

Zna se ko su gazde na severu KiM

Je li i paljenje automobila lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću deo unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji? Ili će predsednik Srbije Aleksandar Vučić da nam objasni kako će „dijalog“ da zaustavi ove ludosti? A šta će Vučiću „dijalog“ da bi sprečio ovaj vandalizam kad se vrlo dobro zna ko su gazde na severu KiM i kako se za pet minuta to rešava?

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Beta, Zorana Jevtić