Foto: Marina Lopičić

MINISTAR NEZADOVOLJAN

Dačić: Hrvatska provocira s povećanjem takse

Politika

Ovo nije prvi put da Hrvatska uvodi ovakve mere, ona je početkom godine uvela i nova pravila za uvoz vina, rekao je Dačić

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je, povodom odluke Hrvatske da poveća takse za kontrolu voća i povrća koje uvozi iz Srbije, da pred svako obeležavanje akcija „Blesak“ i „Oluja“ Hrvatska vuče poteze koji ne odgovaraju dobrosusedskim odnosima.

- Ovo nije prvi put da Hrvatska uvodi ovakve mere, ona je početkom godine uvela i nova pravila za uvoz vina - rekao je Dačić za RTS.

To je ekonomski deo problema jer Hrvatska godišnje uveze 280 miliona evra voća i povrća, a izveze 60 miliona, istakao je ministar spoljnih poslova.

foto: Aleksandar Jovanović

S druge strane, Hrvatska ne smatra da je povećanjem naknada prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Njihovo ministarstvo poljoprivrede kaže da to nije nikakva barijera, već da detaljne kontrole iziskuju velike troškove. Ističu da visina naknade nije preterana, a kao opravdanje navode primer da ako se uzme u obzir da je nosivost šlepera 25 tona, a u njemu se nalazi paprika čija je maloprodajna cena oko 1,3 evra, trošak pregleda takve pošiljke košta od 270 evra, što je malo u odnosu na ukupnu vrednost paprike, koja iznosi oko 33.000 evra, navodi Politika.

Kurir / E. K.

Foto: Marina Lopičić, Aleksandar Jovanović