Foto: Shutterstock

LOŠI USLOVI RADA U NAMENSKOJ

RUSKI RULET SRPSKIH ORUŽARA: Sve veći broj ljudskih žrtava zbog nebrige države i stare opreme

Društvo
> 15:35h

Učestale nesreće u kojima, nažalost, ima i ljudskih žrtava posledica su dotrajale tehnologije i ušteda na račun bezbednosti, ističu predstavnici sindikata

Nesreće u fabrikama namenske industrije u Srbiji, koje, nažalost, odnose žrtve, dokaz su da se proizvodnja temelji na zastareloj tehnologiji i svesnom žrtvovanju zaposlenih, zbog čega će i dalje biti nesreća, tvrde sagovornici Kurira.

Samo za poslednjih 20 dana u fabrici „Milan Blagojević - Namenska“ iz Lučana dva radnika su izgubila život, dok su dvojica povređena, što je znak da sa bezbednošću u toj fabrici nešto ozbiljno nije u redu. U Udruženom sindikatu Srbije Sloga tvrde da se radnici iz Lučana zbog puke egzistencije godinama primoravaju na igru „ruskog ruleta“.

Bezbedost je šminkeraj

- Tvrdnje poslovodstva „Namenske“ iz Lučana o ulaganjima u fabriku i bezbednost radnika su čist šminkeraj i svaka dalja proizvodnja bez ozbiljnijih ulaganja preti da odnese još života i zavije nečiju porodicu u crno - ističu u Slozi.

Oni su ogorčeni jer rukovodstvo i sindikat fabrike u Lučanima ističu da se „smrtni slučajevi događaju i na auto-putevima, pa im se ne pridaje toliki publicitet“:

- Poređenje tragedije radnika na poslu sa smrtnim slučajevima na auto-putu, negodovanje zbog publiciteta i molbe da se gubitak dvojice radnika ne koristi za političke obračune neistomišljenika, upravo potvrđuje da su zaposleni u namenskoj žrtve i taoci istrošene industrije sa dotrajalom tehnologijom, svesno gurnuti u rizik.

foto: Fonet

Seča troškova

Da seča troškova u namenskoj industriji u periodu sankcija i zabrane izvoza dolazi na naplatu, smatra i ekonomista Aleksandar Stevanović.

- Mi smo imali duži period kad je namenska loše poslovala zbog sankcija i troškovi su sečeni tako što se nije ulagalo u modernizaciju proizvodnje. Sada kada smo sklopili neke poslove očigledno žurimo da zaradimo, a da iz prihoda nismo usmerili dovoljno novca za bezbednost na radu. Iako postoje precizne procedure kad se remontuju mašine i menjaju delovi, to se definitivno ne radi. Najveći trošak je da neko izgubi glavu zato što se štedelo na bezbednosti - ističe Stevanović i dodaje da se bezbednost u fabrikama oružja može dovesti na nivo kao u „normalnim zemljama“ tek za pet do 10 godina.

Sindikati u namenskoj industriji nedavno su žučno reagovali na najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je neophodan ulazak privatnih investicija u taj sektor i poručili da će „stati u odbranu svojih fabrika“.

foto: Fonet

Užasno Rukovodstvo fabrike Uzburkalo javnost saopštenjem nakon dve uzastopne nesreće

DIREKTOR SMRT RADNIKA UPOREDIO SA SAOBRAĆAJKAMA

U javnosti se digla bura zbog saopštenja rukovodstva i sindikata fabrike „Milan Blagojević - Namenska“ iz Lučana koje je potpisao direktor Radoš Milovanović.

- Smrtni slučajevi se dešavaju na auto-putevima, požari su prisutni i u drugim granama industrije, ali nemaju ovoliki publicitet kao dešavanja u preduzeću „Milan Blagojević-Namenska“ - piše u saopštenju.

Ranka Savić, predsednica ASNS, ističe da je to krajnje neumesno:

- To govori o neodgovornosti direktora, a još gore je to što tvrde da su uložene velike pare u zaštitu na radu, a nesreće se dešavaju. Svuda se može desiti nesreća, ali se u poslednje vreme u toj fabrici često događaju, što znači da se mere zaštite moraju pojačati.

NESREĆE U VOJNOJ INDUSTRIJI

2. avgust 2017 - Dva radnika povređena u požaru fabrici „Milan Blagojević - Namenska“ u Lučanima

14. jul 2017 - Dva radnika su preminula od teških povreda zadobijenih u požaru u fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima

28. februar 2017 - Četiri osobe su poginule, a 30 je povređeno u eksploziji u TRZ u Kragujevcu

15. maj 2015 - Sedam radnika povređeno u fabrici „Krušik“ u Valjevu

6. novembar 2014 - Jedan radnik poginuo u fabrici „Krušik“ u Valjevu

13. decembar 2013 - Jedan radnik teže, a dvojica lakše povređena u eksploziji u fabrici „Krušik“

1. jul 2013 - Dve radnice povređene u eksploziji u fabrici „Sloboda“ u Čačku

25. jun 2012 - Jedan radnik povređen u eksploziji na presi za proizvodnju raketnih goriva u fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima

21. septembra 2011 - Jedan radnik povređen u manjem požaru u fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima

27. decembar 2010 - Nije bilo povređenih u seriji eksplozija nakon požara u fabrici „Sloboda“ u Čačku

12. januara 2010 - Jedna radnica povređena u eksploziji u pogonu pirotehnike u „Slobodi“ u Čačku

4. septembar 2009 - Sedmoro poginulih, 15 lakše povređenih nakon više eksplozija u fabrici municije „Prvi partizan“ u Užicu

3. novembar 2008 - Troje radnika teško povređeno u fabrici za proizvodnju raketnih goriva u Leštanima

6. avgust 2008 - 10 radnika lakše povređeno u eksploziji u Fabrici eksploziva i pirotehnike „Trajal“ iz Kruševca

29. maja 2006 - Tri radnika poginula, a tri povređena u eksploziji u „Prvoj Iskri namenska“ u Bariču

Kurir / SLAVICA TOMČIĆ

Foto: Shutterstock, Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Gori i nebo i zemlja! Temperature preko 40 °C! Evo kada nas očekuje osveženje!