Egipat

Muhamed Morsi novi predsednik Egipta

Mursi je osvojio 51,7, a njegov protivkandidat i zadnji premijer svrgnutog predsednika Hosnija Mubaraka, Ahmed Šafik 48,3 odsto glasova

Planeta
> 01:54h

KAIRO - Egipatska izborna komisija zvanično je objavila rezultate predsedničkih izbora u Egiptu prema kojima je pobedu odneo kandidat Muslimanske braće Muhamed Mursi.

Prema zvaničnim podacima, Mursi je osvojio 51,7, a njegov protivkandidat i zadnji premijer svrgnutog predsednika Hosnija Mubaraka, Ahmed Šafik 48,3 odsto glasova, prenele su agencije.

Više hiljada pristalica Muslimanske Braće već slave na trgu Tahrir u Kairu pobedu svog kandidata Mohameda, noseći zastave i uzvikujući "Alah je veliki".

Neki od njih su i prethodnu noć tu proveli.

Inače, egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova je obezbedilo pojačane mere bezbednosti u strahu od nereda nakon objavljivanja rezultata izbora.

Mohamed Mursi (60), inženjer, završio je studije u južnoj Kaliforniji. Bio je član parlamenta u nekoliko navrata pod Mubarakovim režimom. Iako nije najharizmatičnija figura Muslimanske Braće on ima organizacionu moć, a platforma ove grupe obećava reformu korumpiranih institucija, postavljanje države na islamske osnove i veće sprovođenje islamskog zakona.

Izbori, održani 16. i 17. juna, "podigli su buru" širom Egipta pošto su oba predsednička kandidata, Muhamed Mursi i Ahmed Šafik, proglasili pobedu.

Prvobitno je najavljivano da će konačni rezultati biti objavljeni u četvrtak, a zatim je ta objava odložena uz obrazloženje da je potrebno "više vremena za ispitivanje žalbi".

U Egiptu živi 82 miliona stanovnika, od kojih su 90 odsto muslimani a 10 odsto hrišćani. Stopa nezaposlenosti prošle godine bila je 10,4 odsto.

Egipat je bio monarhija do 1952. godine kada je izvršen vojni puč i od tada su četiri egipatska predsednika pozdravila vojnu vlast. Poslednji predsednik Hosni Mubarak vladao je Egiptom 30 godina i bio je prisiljen da ode sa vlasti prošle godine posle izbijanja ustanka u okviru "arapskog proleća".

Nakon njegovog svrgavanja pa sve do danas na vlasti je savet vojnih generala na čelu sa Muhamedom Huseinom Tantavijem, dugogodišnjim ministrom odbrane pod Mubarakom.