Foto: Fonet

ŽIVOT U CZ NA TROPSKIM TEMPERATURAMA

MUKE ZATVORENIKA U CENTRALNOM ZATVORU: Ovako izgleda život iza rešetaka na 50 stepeni! Hlade se vodom iz čučavca

Crna Hronika
> 09:38h

Više od 1.000 ljudi ovog leta kuva se iza rešetaka kazamata u Bačvanskoj na 50 stepeni

BEOGRAD - Više od 1.000 pritvorenika, osuđenika, ali i čuvara u Centralnom zatvoru u Beogradu ovog leta kuva se na temperaturi i od 50 stepeni! Ovaj objekat, koji je već godinama prenatrpan i predviđen za upola manje ljudi, građen je tako da su zbog loše ventilacije velike vrućine, pa ovih dana ne pomažu ni otvoreni prozori u hodnicima.

Leti pakleno, zimi Sibir

Kurir je pokušao da sazna kako se rashlađuju „stanari“ kompleksa u Bačvanskoj ulici u Beogradu čije je zvanično ime Okružni zatvor.

- Kupanje je dozvoljeno dva puta nedeljno, ali poslednjih dana pritvorenici mogu da se tuširaju hladnom vodom kad hoće. Otvoreni su svi prozori na hodnicima. Vrućina smeta pritvorenicima, ali i čuvarima i ostalom osoblju. Nažalost, zatvor je građen tako da su prozori u hodnicima, pa je u grupnim sobama, koje su pune pritvorenika, zaista nepodnošljivo. Zimi je ovde ledeno kao u Sibiru, a leti je pravi pakao! Ništa bolje nije ni na šetalištu, gde je beton bukvalno usijan. Od šetnje ovih dana nema nikakve koristi - kaže izvor Kurira.

Naš sagovornik kaže da se pritvorenici i zatvorenici i pored svega ne žale mnogo na vrućinu, ali da im nije lako.

- Kada vide preznojane čuvare i ostalo osoblje, jasno im je da je svima teško - priča on.

Pritvorenici pokušavaju da se rashlade na razne načine.

- U sobama se nalazi i do 20 ljudi. Ne pomaže ni tuširanje, promaja ne postoji jer je cirkulacija vazduha slaba - kaže naš sagovornik.

foto: Dragana Udovičić

Ventilator je premija

Prema rečima jednog od bivših pritvorenika, za rashlađivanje koriste čaršave i kvase majice, a ima i onih retkih koji imaju sreće da im dozvole mali ventilator.

- Kakva klima, retko ko može, i to ako ima debelu vezu, da dobije mali ventilator. Naša „klima“ se sastoji od čaršava i dva „roba“ koji njima mlate po sobi. Na ovoj temperaturi sad sigurno mole boga za vetar. Snalazili smo se, polivali se vodom iz česme, čak i iz čučavca, kvasimo se kada god možemo, ali ni to ne pomaže jer smo gola voda posle nekoliko minuta - kaže za Kurir bivši stanar.

Neverovatna priča

KUPANJE U DEČJEM BAZENU!

Nekadašnji „stanari“ pričaju za Kurir kako su se u CZ jednog vrelog leta snašla dvojica žestokih momaka. Oni su, naime, uspeli da prošvercuju ni manje ni više nego bazen na naduvavanje!

- Stražar je u toku večernjeg obilaska čuo neku galamu u jednoj od grupnih soba. Kad je ušao, video je dvojicu pritvorenika kako sede u gumenom bazenčiću. Bazen je bio nasred sobe, kreveti su bili pomereni sa strane, a nekoliko cimera polivalo ih je vodom. Pritvorenici su rekli da su morali nekako da se snađu jer je i tokom noći bilo više od 30 stepeni - kaže naš izvor.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Fonet, Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

PODSEĆANJE- pet najvećih klanova u Beogradu!