Foto: Damir Dervišagić

INTEZIVNO RADE NA UJEDINJENJU

OPOZICIJA SE DOGOVORILA: Konačna odluka 1. septembra

Politika

Na okupu Janković, Šutanovac, Tadić i Jeremić sastaće se još jednom krajem meseca, kada se očekuje finalizacija pregovora o beogradskim izborima

Lideri opozicionih stranaka PSG Saša Janković, DS Dragan Šutanovac, SDS Boris Tadić i predsednik CIRSD Vuk Jeremić ponovo će se sastati krajem meseca, kada bi trebalo da postignu finalni dogovor o zajedničkom nastupu na predstojećim beogradskim izborima, koji se očekuju u januaru, a najkasnije u martu, saznaje Kurir.

foto: Dragana Udovičić

Ova četvorka prvi put je proteklog utorka razgovarala o savezništvu kako bi smenili vlast SNS i SPS u prestonici, što bi, kako očekuju, bio uvod i u promenu vlasti na republičkom nivou.

Višeslojna saradnja

Veruju da je to moguć scenario, pošto je na poslednjim izborima za predsednika države podrška šefu SNS Aleksandru Vučiću bila za oko 11 odsto slabija u odnosu na celu Srbiju.

- Na prvom sastanku smo razgovarali o osnovnim načelima saradnje, analizirali rezultate proteklih predsedničkih i poslednjih beogradskih izbora, šta su slabe tačke SNS i da li je svrsishodnije da nastupamo svi zajedno ili možda na dve liste. Prema nekim istraživačima, dve liste bi u zbiru osvojile veći broj mandata - priča izvor Kurira i ukazuje da je Janković uz DS na predsedničkim izborima u Beogradu osvojio oko 25 odsto, a Jeremić uz SDS osam.

- Razgovaraćemo o svemu, a načelno smo se dogovorili o tzv. višeslojnoj saradnji - da se međusobno ne napadamo ako i ne budemo na jednoj listi, da planiramo medijske nastupe...

foto: Dado Đilas

Šutanovac potvrđuje da demokrate nastavljaju razgovore za ujedinjenje i jačanje opozicije u cilju kreiranja fronta koji će pobediti na izborima:

- Beograd je postao jedna velika kulisa lažnih projekata i fasada. Ljudi su na poslednjem mestu, ali zato ne postoji granica koja neće biti pređena u cilju jačanja oligarhije koja je zasela na leđa Beograđana. Vreme je za promene i one dolaze upravo na sledećim gradskim izborima, kada će rezultat biti najava oživljavanja naše zemlje.

Janković kaže da kada PSG dođe na vlast, „nijedan luksuzni objekat neće se iz javnih sredstava graditi niti novac za zvonce i praporce trošiti sve dok svi delovi grada ne budu imali osnovnu infrastrukturu, a svi Beograđani pristup osnovnim gradskim servisima“:

Bez estradizacije

- Za mene nisu medijska tema neraspisani izbori niti želim da učestvujem u nametnutoj estradizaciji političke scene svakodnevnim „ko će s kim“ dok vlast nesmetano uništava budućnost nacije. Umesto toga pitam: zašto ne radi fontana plaćena skoro dva miliona evra i kad će raditi ako ne leti, zašto je plaćena toliko i zašto uopšte beogradska napredna vlast kupuje fontane dok u pojedinim delovima grada nema kanalizacije, ukida se pomoć najugroženijima, decu lečimo putem SMS, truju nas požari sa deponija, novac namenjen kulturi deli se nepostojećim organizacijama, a fantomi i kompletni idioti slobodno šetaju... - kaže Janković i dodaje:

- Neće kriminalci imati zaštitnike, već građani, niko neće otimati restorane niti reketirati pekare, mesare, bilo kog privrednika. Kada prekinemo krađu i partijsko zapošljavanje, posla i novca će biti dovoljno za sve.

foto: Printscreen

Niski start u SNS

PROBLEMI SA KANDIDATOM

Za beogradske izbore uveliko se pripremaju i u SNS, čije rukovodstvo redovno naručuje istraživanja javnog mnjenja i u kom rastu tenzije u pokušaju da pronađu najboljeg kandidata za gradonačelnika koji bi izašao na crtu opoziciji. Kako je Kurir pisao, na listi mogućih kandidata su akademik Dušan Kovačević, lider PSS Bogoljub Karić, ali i najomraženiji dosovac Goran Vesić, kao i lider LDP Čedomir Jovanović.

Kurir / Biljana Bojić

Foto: Damir Dervišagić, Dado Đilas, Dragana Udovičić, Printscreen