Foto: Reuters

Napeta situacija

KINA I INDIJA NA IVICI SUKOBA: Indijci gomilaju vojsku na granici, Kinezi uzvratili istom merom

Planeta
> 16:35h

Indija je pojačala svoju vojnu prisutnost duž granice sa Kinom, na severoistoku, dok granični spor na strateški važnoj himalajskoj visoravni pojačava napetost između dve zemlje, rekao je jedan indijski zvaničnik a prenose mediji.

"Povećan je broj vojnika duž granice sa Kinom, u sektorima Sikima i Arunačala", rekao je zvaničnik indijske vlade, a prenosi agencija PTI. Povećan je i stepen pripravnosti vojnika, rekao je taj zvaničnik čije ime nije objavljeno.

On tvrdi da Indija nije povećala broj vojnika na tromeđi sa Kinom i Butanom, gde oko 350 indijskih i kineskih vojnika skoro 7 nedelja drži položaje.

Granični spor između dve zemlje izbio je u julu kada je Indija na to strateško područje, na koje pravo polažu Kina i Butan, poslala vojsku da spreči kineske vojnike u gradnji puta.

Napetost je porasla kada je Indija, saveznica Butana, rasporedila svoje oružane snage, na šta je Kina uzvratila povećanjem broja svojih vojnika na tom području koje smatra svojim i traži povlačenje indijske vojske.

(Kurir.rs/Net.hr)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV VESTI UŽIVO: Bezobrazluk! Ivana ostala bez medalje jer je iz Srbije!