Foto: Printscreen Facebook

opasno

(VIDEO) IGRA SA SUDBINOM: Dok zvecka oružjem Kim se boji samo jednog!

U slučaju da lider Severne Koreje naredi napad na Guam ili Južnu Koreju došlo bi do strahovite odmazde i on ne bi dugo poživeo

Planeta
> 15:22h

Kim Džong Un, lider Severne Koreje, iskušava svoju sudbinu ratobornom retorikom i pretnjama koje upućuje Americi i Južnoj Koreji.

Kako prenosi portal Voks, u slučaju da nepredvidivi Kim naredi nuklearni napad na SAD ili Južnu Koreju došlo bi do strahovite odmazde i on sigurno ne bi dugo poživeo.

U slučaju ovakvog razvoja situacije moglo bi da dođe do potpunog uništenja Severne Koreje, a Kima bi snašla sudbina Muamera el Gadafija ili Sadama Huseina.

Podsećamo, Gadafi se svojevremeno odrekao nuklearnih ambicija zarad otopljavanja odnosa između zapadnih zemalja i Libije. Na kraju je došlo do pobune koju su podržale iste te zapadne zemlje, a Gadafi je mučki masakriran na ulici 20. oktobra 2011.

foto: Profimedia

Nasuprot njemu, Sadam Husein, neprikosnoveni lider Iraka, koji je takođe mislio da je nedodirljiv, obešen je 30. decembra 2006. godine, a njegov režim se srušio poput kule od karata.

Kimova okrutnost i retorika nisu znak iracionalnosti, jer je on disciplinovan i proračunat, a glavni cilj mu je opstanak na vlasti.

"Severna Koreja je iz bogatog iskustva naučila to da može da se izvuče agresivnim provokacijama, ali i da uplaši neprijatelja i da ga natera na ustupke dok istovremeno režim pokazuje moć pred svojim podanicima", kaže Džejms Person, ekspert za Severnu Koreju u centru Vilson.

Nuklearno oružje je Kimova ultimativna odbrana od Zapada, ali nikada nije potvrđeno da on zaista poseduje to oružje. Obaveštajni podaci navode da Pjongjang poseduje do 20 nuklearnih bombi, kao i dovoljno materijala da napravi još 40.

Cena da se ovi navodi potvrde ili demantuju biće preskupa, zbog čega je neophodno spuštanje tenzija.

Rejting američkog predsednika Donalda Trampa skočio je za šest procentnih poena otkako je nagovestio mogućnost vojne akcije protiv Severne Koreje. Trampa sad podržava 45 odsto Amerikanaca, naspram 39 od pre nedelju dana, pokazala je anketa koju je uradila agencija „Rasmusen riports“. Tramp je zapretio Kim Džong unu u da će se suočiti sa „vatrom i besom“.

Kurir.rs/

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Skandalozno! Prvi čovek BIA krši zakon! Pogledajte gde je Gašić bio u subotu?!