Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Takmičenja svakog vikenda

Otvoren Bulevar šaha u Hajd parku

Beograd
> 15:57h

BEOGRAD - "Bulevar šaha", takmičarska manifestacija gde će zaljubljenici u tu drevnu igru moći da oprobaju svoje znanje, svečano je danas otvorena u Hajd parku u Beogradu, a takmičenja će na tom mestu biti održavana svakog vikenda do 10. septembra.

Od 10 do 14 sati svakog vikenda predviđena je simultanka sa šahovskim velemajstorima, a od 14 do 20 rekreativno igranje šaha, dok, za sve takmičare obezbeđena je šahovska oprema, kao i nagrade za najbolje. Šahovska velemajstorka Alisa Marić, kako je rekla, sa zadovoljstvom je podržala manifestaciju simultankom sa mladima.

"Upravo će mladi biti ti koji će povući prve poteze i prve partije odigrati u "Bulevaru šaha" u simultanci koju ću ja odigrati sa njima, oni već nestrpljivo čekaju. Uvek mi se sviđa kada vidim dosta mladih, veliko je interesovanje. Srbija je šahovska zemlja, mnogo ljudi prati, voli šah, puno je šahovskih zaljubljenika, nije ni čudo interesovanje, okupljanje i šahovskih zaljubljenika, profesionalaca i kibicera", rekla je Marić.

Smatra da se ljudima danas čini da je šah manje popularan, nego što je to bio, što je, ocenjuje, možda tako kod nas, jer nedostaje uspeha, ali ističe da u svetu nije tako, jer se šah sve više igra i sve je masovniji.

"U tom smislu, ova manifestacija ide u korak sa svetom i podseća na slavne dane srpskog i jugoslovenskog šaha, a pruža i mogućnost mladima da zavole tu drevnu igru. Čestitke na dobroj ideji i realizaciji i nadam se da čhe ova manifestacija postati tradicionalna", rekla je Marić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OD A DO Š: UPOZNAJTE NAJLEPŠE LICE BEOGRADA: Leto i ljubav u prestonici