AVANTURA Put od 20.000 kilometara

Podvig sa starim „folcikama“

Tri kombija „transporter tip 2“ iz 1967. i jedan iz 1978. savladali deonicu od Malezije do Evrope

Auto
> 20:58h

Trojica vlasnika legendarnih „Folksvagenovih“ kombija „transporter tip 2“ odlučila su da iz rodne Malezije krenu na put ka Nemačkoj dug više od 20.000 kilometara i posete „Folksvagenovu“ fabriku komercijalnih vozila u Hanoveru.

Reč je o dva modela T1 iz prve serije iz 1967. godine, koja su vozili Terens Mozis i Stiven Pang, i jednim druge generacije (T2), proizvedenim 1978, a za čijim volanom je bio Kliften Natanijel. Njima su se na dugačkom putu pridružili i Monika Gzavije i Udhaja Kumar sa „folksvagen bubom“. Iako su ova vozila poznata po izuzetnom kvalitetu, vlasnici nisu želeli ništa da prepuste slučaju, pa su u avanturu krenuli opremljeni svim potrebnim alatom i rezervnim delovima. Karavanu je bilo potrebno tri meseca da stigne do Hanovera, prelazeći svaki dan u proseku oko 223 km, i to kroz Tajland, Laos, Kinu i Rusiju pre nego što je ušao u Evropu.

- Nikada pre nismo doživeli da fanovi naših starih kombija prevale toliku distancu sa svojim vozilima da bi nas posetili. Čast nam je da ih ugostimo i pružimo im mogućnost da posete fabriku u kojoj se prave novi modeli iz T-serije - kazao je Fridrih Matišik iz „Folksvagena“.

Avanturisti su potom odlučili da putovanje produže, pa su obišli i Belgiju, Francusku i skandinavske zemlje, a usput su učestvovali i na brojnim dobrotvornim događajima. Takođe, oni su posetili i međunarodni skup „Folksvagenovih“ oldtajmera u Hesiš Oldendorfu u Nemačkoj, na kom se okupilo oko 45.000 fanova i čak 900 vozila iz 28 zemalja.

A. S. B.