Foto: Promo

KIRENIJA – BISER MEDITERANA

Žena

Kipar je ostrvska država koja se nalazi u istočnom delu Sredozemnog mora, u neposrednoj blizini turske obale. Ovo ostrvo je dugo bilo raskršće između Evrope, Azije i Afrike, a još uvek su prisutni mnogi tragovi drevnih civilizacija – rimske, vizantijske i venecijanske.

foto: Promo

Sa oko 340 sunčanih dana godišnje, ovo je najosunčanija država u ovom delu sveta. 1 A Travel, kao renomirani turoperater preporučuje da posetite Kireniju, lučki grad na severnoj obali Kipra, prepun istorijskih spomenika i prelepih prizora. Poznata po antičkoj tvrđavi u kojoj u sklopu muzeja možete videti ostatke antičkog broda, nudi predah u nekom od brojnih restorana i taverni ili kupovinu u trgovinama i suvenirnicama iz kojih ćete zasigurno poneti nešto po svojoj meri.

foto: Promo

Kirenija ima oko 20.000 stanovnika, uglavnom preseljenika iz Turske, a manji deo vodi poreklo od kiparskih Turaka. Svojom netaknutom prirodom, Kirenija nudi bistro more i prelepe pejzaže zbog čega ćete uvek želeti da se vratite na ovo ostrvo.

foto: Promo

U Kireniji, osim prelepog mora, fantastičnih plaza i uživanja u gradskom životu i provodu, možete napuniti baterije i nahraniti dušu i o okolini koja je prepuna interesantnih lokacija za obilaske. Ovog puta 1 A Travel nam predstavlja Dvorac Svetog Hilariona i Manastir (opatiju) “Bellapais”.

foto: Promo

Dvorac Svetog Hilariona leži na planinsi iznad Kirenije i to je najbolje očuvana ruševina od tri ( tu su još i Kantara i Bufavento) koje su kroz istoriju kontrolisale puteve između Kirenije i Nikozije. Prvobitno je bio manastir koji datira iz X veka da bi od XI veka Vizantija oko njega izgradila utvrđenje, koje je uz druga dva bilo bastion odbrane Kipra od najezde arapa i gusara. Pored zapadnog zida utvrđenja nalazi se mesto sa najlepšim pogledom na severnu obalu Kipra i grad Kireniju. Ovaj zamak je zanimljiv i najmlađima jer se pojavljuje u akcionoj igri “Assasin’s Creed Bloodlines” a takođe i u akcionim filmovima. Po mnogima, Sveti Hilarion je bio jedna od ideja za poznati zamak iz Diznijevih špica.

foto: Promo

Ukoliko izabrete neki od hotela iz ponude 1 A Travel agencije, kao što sun a primer Lord’s Palace, Elexus Resort, Oscar Resort ili Vuni Palace, ne samo da ćete uživati u vrhunskoj usluzi i biti u jednom od najinteresantnijih mediteranskih gradova, već će i poseta ovom zamku da vam bude laka i dostupna.

foto: Promo

Opatija “Belapais” je ruševina manastira koji je uzgrađen u XIII veku oko 5km od Kirenije.Nalazi se na hridini visokoj 220 metara nad morem i pruža doživljaj panoramskog pogleda na Mediteran i Kireniju, možda najlepši na ovom delu ostrva. Manastir je istorvremeno i muzej sa resotranom i kafićem.

foto: Promo

Manastir se danas koristi kao mesto za koncerte i predavanja, a nadaleko je čuven muzički festival koji se tu leti održava. Manastir je u VII i VIII veku bio utočište gde se stanovništvo krilu od arapskih racija i progona. Nakon osmanskog osvajanja Kirenije 1571 godine, otomani su manastir dali grčkoj pravoslavnoj crkvi Kipra, koju su imenovali za jedinu pravu hrišćansku crkvu na Kipru.

foto: Promo

Ovo mesto izuzetne lepote dostupno je iz svih smeštajnih kapaciteta koje možete rezervisati u agenciji 1 A Travel.

Pozovite call centar agencije 011/655-78-00 ili posetite sajt www.1atravel.rs i obezbedite sebi letovanje iz bajke.