Foto: Marina Lopičić

Svečano

OTVARANJE 52. FILMSKIH SUSRETA U NIŠU: Jelicu za predsednika

Na čelu žirija će biti Sretenovićeva, a prvi put će biti dodeljena nagrada za najbolju komičnu ulogu „Milorad Mandić Manda“

Pop kultura
> 23:44h

Simboličnim uručenjem ključeva grada predsednici žirija Jelici Sretenović, večeras će na niškoj Tvrđavi biti otvoreni 52. Filmski susreti. Do 30. avgusta biće prikazano 13 filmova, a organizatori su najavili da će u Niš doći veliki broj glumaca.

- Samo na otvaranju biće 50 glumaca, ne znam gde ćemo svi stati. Predsednica žirija biće Jelica Sretenović, a članovi Ivan Bekjarev i Minja Filipović. Na inicijativu Radoša Bajića, prvi put ćemo dodeliti nezvaničnu nagradu za najbolju komičnu ulogu „Milorad Mandić Manda“, čija je novčana vrednost 100.000 dinara. O njenoj dodeli odlučivaće supruga pokojnog glumca i Nedeljko Bajić - rekao je umetnički direktor Vladan Živković, a direktor festivala Srđan Savić najavio je da će u Nišu biti dosta glumaca i tokom svih festivalskih dana:

-Najavljen je dolazak čitavih filmskih ekipa! Na ovaj način vraća se duh festivala jer se omogućava posetiocima da se susreću s glumcima.

foto: M.M.

Za nagrade će se takmičiti nosioci rola u filmovima „Stado“, „Ustav Republike Hrvatske“, „Santa Maria della Salute“, „Afterparti“, „Zona Zamfirova“, „Nigde“, „Rekvijem za gospođu J.“, „Ime: Dobrica, prezime: Nepoznato“, „Slepi putnik na brodu ludaka“, „Jesen samuraja“, „Biser Bojane“, „Kozje uši“ i „Igla ispod praga“.

Ove godine povećan je i iznos novčanog dela nagrada, tako da će dobitniku gran-prija festivala „Naisa“ biti isplaćeno 350.000 dinara, „Car Konstantin“ i „Carica Teodora“ doneće po 280.000 dinara, dok će novčani deo povelja za najbolje uloge iznositi po 180.000 dinara. Nagrađeni epizodisti i debitant dobiće po 120.000 dinara.

foto: Fonet

Izložba o Sonji Savić

DEVOJKA IZ GRADA

U okviru pratećih manifestacija, priređena je i izložba o Sonji Savić pod nazivom „Devojka iz grada“. Biće organizovan i okrugli sto o glumi kao integrativnom faktoru na balkanskom prostoru i knjiga o glumcu Draganu Nikoliću.

Kurir / DRAGANA KOCIĆ

Foto: Marina Lopičić, Fonet