Foto: Nebojša Mandić

ALEKSANDAR GALIBIN ZA KURIR

EKSKLUZIVNO! ČUVENI RUSKI GLUMAC: Molili smo se srpskom svecu i desilo se čudo! Sina smo nazvali Vasilije

Nasledniku sam dao ime Vasilije po Vasiliju Ostroškom, kome smo se moja žena i ja pod Ostrogom molili, kaže zvezda Bjeline serije „Senke nad Balkanom“

Pop kultura
> 15:37h

Ruska glumačka zvezda Aleksandar Galibin (63), koji je na ovogodišnjim Filmskim susretima dobio nagradu za životno delo, kaže za Kurir da mu je tumačenje ulogegenerala Vrangela u seriji Dragana Bjelogrlića „Senke nad Balkanom“ bila velika čast, da je prijateljstvo naših naroda neraskidivo.

foto: Nebojša Mandić

- Mi smo pre svega pravoslavna braća, ruski i srpski narod vežu neraskidive veze, poštujemo se i cenimo jedne druge. Kroz istoriju Srbi i Rusi su pomagali jedni drugima. U genetici nam je zapisano da se držimo za ruke i volimo jedni druge. Svog sina sam nazvao Vasilije po Vasiliju Ostroškom, kome smo se moja žena i ja pod Ostrogom molili. I pre tri godine dao nam je naslednika. Sada smo išli ponovo u taj manastir da mu zahvalimo. Sada smo takoreći u srodstvu - kaže Galibin, koji nosi i zvanje zasluženog umetnika Ruske Federacije.

Iako iza sebe ima više od 70 uloga samo u filmovima, ali i bezbroj serija i pozorišnih predstava, Galibin naglašava da je za njega iskustvo snimanja u Srbiju bilo izuzetno „dragoceno i sudbonosno“, a da se u našoj zemlji oseća kao kod kuće.

foto: Dragan Kadić

- Za mene je bila velika čast glumiti Vrangela, koji je bio fascinantna i grandiozna ličnost, on je mnogo voleo Srbiju i pomagao vašem narodu i kralju, i iako je umro u Briselu, zahtevao je da se sahrani u Beogradu, u Crkvi Svete Trojice na Tašmajdanu. Smatram da sam imao i veliku sreću u životu što sam sarađivao s Draganom Bjelogrlićem, koji je genijalan, i svim tim sjajnim srpskim glumcima. Serija je fantastična, dinamična, drži pažnju i učiniću sve što je u mojoj moći da se prikaže na ruskoj nacionalnoj televiziji kako bi je i kod nas videlo što više ljudi - kaže čuveni glumac i dodaje da bi se uvek ponovo vratio i glumio u Srbiji.

Iako je oduševljen našom hranom i prirodom, kaže da su ipak najdraži ljudi. Na Filmskim susretima dobio je nagradu za životno delo, a odatle nosi samo najlepše impresije.

- Festival je jedinstven u celoj Evropi! Publika je bila neverovatna, nije moglo da se nađe mesto, a čak sam video i ljude koji su došli sa bebama. Vladala je jedna praznična atmosfera puna dobrote, zagrljaja i poljubaca. Uz nagradu za životno delo poklonili su mi unikatan krst, koji je ručno rađen, i biću ponosan i zahvalan za to ceo svoj život - zaključuje Galibin.

foto: Dragan Kadić, Dušan Milenković

Proboj Srba u Rusiji

BOSILJČIĆ I BIKOVIĆ SU VEĆ RUSKI GLUMCI

Za Miloša Bikovića i Ivana Bosiljčića, koji su napravili proboj i na ruskom tržištu, Aleksandar Galibin kaže da je njihov talenat „oslepljujuć“ i da ih je tamo publika prihvatila kao svoje.

- Kusturica je već dugo veoma poznat u Rusiji, a drago mi je da sve više srpskih glumaca dolazi da radi kod nas i što imaju uspeha - konstatuje Galibin.

Kurir / Jelena Pronić

Foto: Nebojša Mandić, Dragan Kadić, Dušan Milenković