Foto: KURIR

Jagodinske foke dobile sistem za rashlađivanje

Zahvaljujući novom uređaju, koji je isti kao u ZOO vrtu u Beogradu, temperatura u bazenu za foke ne prelazi 17 stepeni Celzijusovih

Srbija
> 14:58h

JAGODINA - Bazen sa fokama u Zoološkom vrtu u Jagodini dobio je sistem za rashlađivanje i nastrešnicu, kako bi ovih vrelih dana ti stanovnici polarnih predela lakše podnosili visoke temperature, izjavio je upravnik ZOO vrta veterinar Vladimir Jovanović.

Zahvaljujući novom uređaju, koji je isti kao u ZOO vrtu u Beogradu, temperatura u bazenu za foke ne prelazi 17 stepeni Celzijusovih, istakao je Jovanović.

U letnjim danima prošlih godina, do instaliranja sistema za rashlađivanje, bazen sa fokama radnici vrta u Jagodini su rashlađivali tako štu su u njega, po nekoliko puta dnevno, stavljali sante leda.

Rukovodstvo ZOO vrta u Jagodini, koji će ovog leta obeležiti šest godina rada, planiralo je ove godine brojne investicije za bolje uslove za životinja, ali i atraktivnije sadržaje za turiste.

Osim instaliranja rashladnog uređaja za foke, objekat za žirafu, medijski najpopularnijeg stanovnika vrta, umesto grejanja na struju "koje ima svojih slabosti" od ove godine grejaće se na gas. Realizacija projekta je u toku i biće gotov do početka zime.

Planirano je i otvaranje ambulante za životinje, savremeno opremljene, za pružanje adekvatne pomoći i nege, "bilo da je reč o bolesti, povredama ili reprodukciji životinja".

U cilju bezbednosti posetilaca i radnika, ZOO će dobiti video nadzor, a većina objekata će dobiti i rampe za lica sa invaliditetom. Planirana je i izgradnja jedinstvenog magacina za hranu za životinje, toplotna izolacija ugostiteljskih objekata i objekata za smeštaj životinja, renoviranje terarijuma, nabavka novih životinjskih vrsta. Za realizaciju ovih poslova planirano je 10 miliona dinara.

ZOO vrt je prošle godine nabavio opremu za humano omamljivanje životinja za potrebe lečenja, ali i iz bezbedonsonih razloga.

"Reč je o pušci posebne namene, sa strelicama i anesteticima, koje umanjuju rizik od komplikovanja zdravstvenog stanja životinja usled povreda, bolesti i potrebe dislokacije", kažu u ZOO.

ZOO vrt u Jagodini, koji je sastavni deo Turističkog kompleksa "Potok", uz Akva park i Muzej voštanih figura, "izborio je mesto na turističkoj mapi Srbije, o čemu govori velika posećenost domaćih i starnih turista", ocenjuju zaposleni u ovom Javnom preduzeću.

Prošle godine, samo od prodaje ulaznica ostvaren je prihod od 14.101.134 dinara, a za ovu godinu je planirano 14.500.000 dinara. Prihod od prodaje suvenira, butika, kafića, restorana, brze hrane i prodaje sladoleda u krugu ZOO bio je 41.281.975 dinara.

U ZOO ističu da "nije dovoljno samo se izboriti za mesto na turističkoj mapi, već je još veći izazov zadržati stečene pozicije i neprestano osvežavati turističku ponudu novim aktivnostima i sadržajima. To je jedan od ciljeva u ovoj godini".

ZOO u Jagodini ima 80 vrsta životinja sa oko 400 primeraka, a najbrojnije posete su leti, dok su krajem i početkom školske godine najbrojnije đačke ekskurzije.