Foto: Dado Đilas

Izvesno

BANE IVANOVIĆ RUŠI DEKIJA STANKOVIĆA: Srbija na Mundijalu dobija novog rekordera

Ivanović u Dablinu odigrao 96. utakmicu za reprezentaciju, a kao kapiten „orlova“ na SP prestići će Stankovića po broju mečeva za nacionalni tim (103)

Fudbal
> 14:20h

Kad je prestigao Savu Miloševića po broju utakmicu za reprezentaciju, činilo se da će Dejan Stanković dugo biti srpski rekorder, ali na Svetskom prvenstvu sledeće godine lako bi mogao da ga sruši Branislav Ivanović.

Bane je u Dablinu odigrao 96. utakmicu za reprezentaciju Srbije i doveo sebe u realnu situaciju da preskoči magična 103 meča, koliko je odigrao Deki. Još dve utakmice ostale su do kraja kvalifikacija, u slučaju plasmana „orlovi“ će imati minimum tri meča na Mundijalu, dok će u pripremnom periodu odigrati bar tri kontrolne utakmice. Dakle, ako ga zdravlje posluži, eto Baneta u ulozi srpskog rekordera.

foto: Dado Đilas

Ivanović je za seniorsku reprezentaciju, tada Srbije i Crne Gore, debitovao 8. juna 2005. na prijateljskoj utakmici protiv Italije (1:1) u Torontu. U igru je ušao u 77. minutu umesto Marka Baše. Prvi gol u dresu reprezentacije je postigao 12. septembra 2007. protiv Portugala u Lisabonu. Bez obzira na to što uglavnom nije nastupao za svoj klub, kod selektora Radomira Antića je redovno igrao u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2010. i na čak tri susreta bio strelac. Učesnik je Mundijala u Južnoj Africi, a nakon povlačenja Dejana Stankovića i Nemanje Vidića iz državnog tima, s kapitenskom trakom na ruci predvodio je reprezentaciju Srbije u kvalifikacijama za SP 2014, EP 2016. i sada, na putu do Mundijala 2018.

Za mladu selekciju odigrao je 38 utakmica. Jedan je od rekordera sa tri uzastopna učešća na evropskim prvenstvima mladih i u sva tri je stizao do završnice. Na šampionatu 2005. u Nemačkoj je bio drugi, 2006. u Portugalu je eliminisan u polufinalu, a u Holandiji 2007. ponovo je postao vicešampion.

foto: Dado Đilas

Možda niste znali

MUSLIN FUDBALSKI OTAC

Branislav Ivanović veliki je dužnik Slavoljubu Muslinu, aktuelnom selektoru Srbije. On ga je 2006. godine iz OFK Beograda doveo u Lokomotivu iz Moskve, koju je tada trenirao.

Pri vrhu

SLEDE BAMBI, STOJKE, KOLAROV...

Od igrača koji još nose dres reprezentacije, posle Branislava Ivanovića (96), najviše nastupa imaju Zoran Tošić - 79, Vladimir Stojković 73, Aleksandar Kolarov 70. Kolarov je u Dablinu zabeležio još jedan jubilej - postigao je 10. gol za nacionalni tim.

Kurir / Goran Anđelković

Foto: Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR SPORT UŽIVO): Ovo su najbrži igrači Premijer lige. Iznenadićete se!